Inkivääri on vuoden rohdoskasvi

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2006 rohdoskasviksi on valittu inkivääri (Zingiber officinale) . Liiton asiantuntijaraadin mukaan inkivääri on turvallinen vaihtoehto hoitaa terveyttä ja tilapäisiä vaivoja luonnon tarjoamin keinoin. Inkivääri on myös saanut laajaa positiivista kuluttajapalautetta ja sitä on käytetty pitkään yrttilääkinnän historiassa. Lisäksi inkivääristä on käytettävissä laaja ja luotettava tutkimustieto.

Inkivääri on vanha maustekasvi, jota on viljelty jo monia tuhansia vuosia Intiassa ja Kiinassa. Se on monivuotinen kasvi, jota viljellään istuttamalla juuren palasia maahan. Suomeen inkivääriä tuodaan lähinnä Etelä-Amerikasta ja sitä on saatavilla tuoreena ympäri vuoden.

Kasvin syötävä osa on juurakko, jonka kuori on hennon vaalean ruskea ja sisus vaalean keltainen ja usein hieman säikeinen. Tuore inkivääri kuoritaan esim. perunankuorimaveitsellä ennen käyttöä. Inkiväärissä on eteerisiä öljyjä, jotka antavat inkiväärille sen tuoksun ja maun. Tuore inkivääri maistuu kirpeältä ja aromikkaalta ja sen tuoksu on voimakas.

Tuore inkivääri sopii erinomaisesti itämaisiin liha- ja kalaruokiin sekä erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Inkivääriä käytetään myös juomien mausteena, marinadeissa ja säilykkeissä.

Tuore inkivääri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa muovipussissa viikkoja, mutta sen voi myös pakastaa ja raastaa jäisenä ruokaan.

Inkiväärillä uskotaan olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Inkivääriteellä hoidetaan niin vilustumista kuin vatsavaivojakin. Sitä on käytetty myös pahoinvoinnin estämiseen niin merimatkojen kuin raskaudenkin aikana. Nykyään inkivääriä ei suositella raskauden tai imetyksen aikana.