Luonnosta hakee kasvua maailmalta: Peruna on hintaloukussa Suomessa

Kustannusten jyrkkä nousu on suuri uhka ruokaperunatiloille ja pakkaamoille, sillä myyntihinnat ovat jäädytetty jopa edellisvuotta alhaisemmiksi. Perunasadosta on tulossa kirjava niin määrän kuin laadunkin puolesta. Vientimahdollisuudet ovat kuitenkin viime vuotta paremmat. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2021. Katso haastatteluvideo!

Luonnosta Finland Oy:n toimitusjohtaja Antti Kuusisto on kumartuneena kukkivan Rosamunda-lajikkeen ääreen. Kuusisto sanoo, että suomalaista perunaa tullaan viemään moneen maahan.

PUUTARHA-SANOMAT / KALAJOKI

Luonnosta Finland Oy:n toimitusjohtaja Antti Kuusistolla on työpiste sekä yhtiön sijaintikunnassa Tyrnävällä että kotipaikkakunnalla Kalajoella. Ennen koronaa Antti oli paljon ulkomailla tekemässä perunakauppaa.

– Vanhojen asiakkuuksien hoito on sujunut etäyhteyksin, mutta messujen loputtua ja matkustamisen vaikeuduttua uusien asiakkaiden saaminen on hankaloitunut.

Antti Kuusisto nimeää peruna-alan suurimmaksi ongelmaksi kustannusten nousun.

– Inflaatio nostaa tuotantokustannuksia globaalisti. Logistiikkakustannukset ovat nousseet 7–9 prosenttia. Pahvipakkaukset ja laatikkovuokrat ovat 8–10 % aiempaa kalliimpia ja pakkausmuovi on noussut peräti 30 % puolessa vuodessa. Yaran perunalannoitteisiin on tulossa ensi kaudelle merkittävä hintaloikka, arvioiden mukaan peräti 36 prosenttia.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2021. (Lehden hinta 5 €, tilaajille koko 170 lehden arkisto on ilmainen.)