Isotalon tila keskitti marjatuotannon tunneleihin

Isotalon tila luopui laajasta avomaan mansikan viljelystä ja keskitti marjatuotannon tunneleihin. Työvoiman tarve puolittui ja kaikki sato pyritään myymään suoraan tilalta saariston mökkiläisille. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 5/2025. Katso video tämän jutun lopusta.

Pasi Sariola avaa tunnelin päätyä. Mansikalla on vielä 9.5. tuplaharsot päällä, joiden alla lämpö oli edellisyönä +4,3 astetta, kun harsojen yläpuolella tunnelissa pakkasta oli 3,4 astetta.

PUUTARHA-SANOMAT / MERIMASKU

Isotalon tila sijaitsee Otavan saarelle, Rymättylään menevän tien varrella. Tilan pääkasveja olivat aikoinaan avomaankurkku ja varhaisperuna. Mansikkaa on viljelty jo 30 vuotta, enimmillään 10 hehtaarin alalla.

– Kaikki avomaan mansikka on kynnetty nurin ja viljelyä jatketaan vain tunneleissa. Vadelman tuotanto siirtyi jo aiemmin tunneleihin, kertoo Pasi Sariola.

– Liikevaihto laskee, mutta miten käy tulokselle; se nähdään myöhemmin.

Pasi paljastaa, että hän oli myös kyllästynyt mansikan hallasadetuksiin tehtyään niitä vuosikymmenet hajallaan olevilla peltolohkoilla.

10 hehtaaria avomaata vaihtui 1 hehtaariin tunneleita

Ensimmäiset tunnelit pystytettiin jo 15 vuotta sitten ja nyt niitä on talouskeskuksen vierellä hehtaarin verran.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 5/2025. Katso video tämän jutun lopusta. Lehden hinta on 5 €, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen!