Artik-kurkut ovat kotimaisia

Maustekurkku on perinteinen kasvisvalmiste, joka on pitänyt pintansa, vaikka avomaankurkun viljelijöiden lukumäärä on pudonnut murto-osaan. Avomaankurkun viljelijät perustivat oma säilöntäyrityksen yli 30 vuotta sitten turvaaman viljelyn kannattavuutta. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2025. Katso video tämän jutun lopusta.

Oskar Ahlqvist on johtanut Salon Vihanneshalli Oy:tä vajaan kaksi vuotta. Artik-tuotemerkillä myytävät maustekurkut ovat täysin kotimaisia.

PUUTARHA-SANOMAT / SALO

Salon Vihanneshalli Oy:n toimitusjohtaja Oskar Ahlqvist pyörittää vauhdikkaasti trukkia, kun hän purkaa perävaunullisesta rekasta tyhjien peltipurkkien kuormaa.

– Tämä on jo toinen rekallinen tänä aamuna, toteaa Oskar ja Salon Vihanneshallin tilat ovatkin täyttyneet mustalla muovilla käärityistä purkkilavoista. Eletään heinäkuun 11. päivää, eikä kurkun poiminta ole vielä alkanut.

– Hiljaista on, kun on ollut märkää ja kylmää. Lämpöä odotellaan ja sitä onkin ensi viikolla luvassa, kertoi Oskar heinäkuun 11. päivänä.

Salon Vihanneshalli Oy säilöö vuosittain 700–800 tonnia maustekurkkua.

Poiminnassa käytetään seitsenrivistä korjuukonetta, jossa poimijat ovat mahallaan ja poimivat molemmin käsin riviltään kurkkuja hihnoille, jotka kuljettavat kurkut kuution laatikkoon tai säiliöön. Oskarilla on kaksi poimintakonetta.

Koneet ovat itsekulkevia eli niissä on moottori eikä vetotraktoria tarvita. Keskimmäinen poimija ohjaa konetta. Koneet ovat paikallisen viljelijän rakentamia.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2025. Lehden hinta on 5€, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen!