Mullistaako otsonivesi kasvinsuojelun?

Otsonivesi on vanha keksintö, mutta salolainen EOD Europe -startupyhtiö on kehittänyt siihen edullisen valmistustavan. Hajotessaan otsoni tuhoaa patogeenit. Sauvolaisella tunneliviljelmällä on saatu hyviä tuloksia homeiden ja härmän torjunnasta mansikalla. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerossa 1/2021. Katso video.

Erno Mikkola sai viime kesänä myönteiset kokemukset otsoniveden käytöstä tunnelimansikalla.

EOD Europen toimisto on 80 muun startup-yrityksen kanssa Salo IoT Campus -yhteisön tiloissa, jotka olivat aikoinaan Nokian ja sen jälkeen Microsoftin. EOD Europe -yritys on perustettu joulukuussa 2019, viralliselta nimeltään yritys on Suorahapetus Oy.

– Yritys sai alkunsa, kun olin messuilla fotoniikan asiantuntijana ja tapasin Timo Kantolan esittelemässä vanhaan teknologiaan perustuvaa otsonivettä, kertoo Petteri Jauhiainen, joka toimii nyt yrityksen kehitysjohtajana ja Timo on toimitusjohtaja.

Petteri kertoo, että he käyttävät otsoniveden valmistuksessa EORG-teknologiaa, joka perustuu elektrolyysiin.

– Valmistamme hanavedestä otsonivettä, mikä on hyvin halpaa verrattuna siihen, että otsonivettä valmistetaan lisäämällä veteen puhdasta happea.

Petteri kertoo, että vesimolekyyli H2O hajoaa ilmaan haihtuvaksi vedyksi ja veteen syntyy otsonia (O3) kymmenien minuuttien ajaksi. Otsoni hajoaa edelleen happiradikaaleiksi, jotka tuhoavat patogeenejä.

Erno Mikkola Saariston Marjatilalta osti käyttöönsä EOD Europen kehittämän otsonointilaitteen viime kesänä.

– Ruiskutimme otsonivettä tunnelimansikkaan kukinnasta eteenpäin marjojen kypsymiseen. Ruiskutuskertoja oli 1–7 viikossa riippuen tautipaineesta. Mitään torjunta-ainetta emme käyttäneet.

– Homeet ja härmä saatiin pidettyä hyvin kurissa, kun hoksattiin omat niksit, kertoo Erno, mutta jättää kuvaamatta niksejä tarkemmin.

Mikkola jatkaa tulevalla kasvukaudella otsoniveden käyttöä koko tunnelialla. Nyt on rakenteilla uusia tunneleita ja ensi kaudeksi pinta-alaa on 4 hehtaaria. Avomaalla ei ole enää tuotantoa.
Lue juttu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 1/2021 (tilaajille yli 160 lehden arkisto on ilmainen, muille 5 €/lehti, kaikki voivat lukea lehtien sivut 1-3 ilmaiseksi.