EU:n luomuasetuksen toimeenpano lykkääntyy

Euroopan unioni on päättänyt lykätä uuden luomuasetuksen voimaantuloa vuodella. Asetuksen soveltaminen piti alun perin alkaa vuoden 2021 alusta.

Uuden luomuasetuksen voimaantulo suunnitellussa aikataulussa osoittautui mahdottomaksi, sillä koronakriisi on lykännyt asetukseen liittyvän toimeenpanolainsäädännön valmistumista. Komissio teki ehdotuksen lykkäämisestä syyskuussa, ja asetti ehdoksi, että muilta osin luomuasetusta ei enää avata. Asetuksen voimaantulon lisäksi myös lähes kaikki muut asetuksen siirtymäaikojen päivämäärät siirtyvät vuodella eteenpäin.

Ikaalisten Luomu tuottaa vihanneksia kasvihuoneessa. Kuvassa yrittäjä Heidi Kulmanen.

Uusi luomuasetus hyväksyttiin EU:ssa vuonna 2018 vuosia jatkuneiden neuvottelujen jälkeen. Uuden asetuksen tavoitteena on yksinkertaistaa ja yhtenäistää luomutuotannon käytäntöjä ja mahdollistaa luomun entistäkin nopeampi kasvu Euroopan unionin alueella. Osa nykyisistä säännöistä on määritelty yli 30 vuotta sitten luomun ollessa Euroopassa vielä marginaalista. Nykyään luomutuotanto on yksi EU:n maatalouden elinvoimaisimpia aloja.

Uusi luomuasetus asettaa myös haasteita

Suomen kannalta uudessa luomuasetuksessa yksi vaikeimmista asioista on luomukasvihuonetuotantoon tulevat muutokset. Jatkossa luomukasvihuoneissa kasvien juurien täytyy päästä maapohjaan ja niissä vaaditaan kasvinvuorottelua. Alan toimijat selvittävät parhaillaan, miten tämän kaltainen viljely voidaan Suomessa toteuttaa ympäri vuoden. Poikkeuksen sääntöön tekevät kuitenkin jotkut kasvit (esimerkiksi yrtit ja koristekasvit), mikäli ne myydään kuluttajille ruukkuineen.

Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat saaneet uusiin kasvihuonevaatimuksiin sopeutumiseen pitkän siirtymäajan, ja vanhoja sääntöjä voidaan soveltaa nykyisillä tuotantoaloilla kymmenen vuotta uuden asetuksen voimaantulon jälkeen. Lisäksi komissio tarkastelee luomukasvihuonetuotantoa Pohjoismaiden osalta uudelleen vuonna 2026.

Uusi asetus tuo muutoksia luomun lisäysaineistoon. Nykyisissä luomusäännöissä poikkeusluvalla sallittu tavanomaisten siemenien käyttö päättyy vuonna 2036. Tällä hetkellä suomalaisten luomutilojen kylvösiemenestä luomua on noin 60 %, joten luomusiementuotantoa tulisi Suomessa voimakkaasti lisätä.

Ruokakaupat luomuvalvonnan piiriin

Muita merkittäviä Suomea koskevia muutoksia uudessa asetuksessa on vähittäiskaupan päätyminen luomuvalvonnan piiriin pakkaamattomien tuotteiden osalta.

Iso osa luomun myynnistä Suomessa tulee hedelmä- ja vihannesosastoilta, joissa pakkaamattomien tuotteiden osuus on merkittävää. Päivittäistavaramyymälöitä oli Suomessa vuonna 2019 noin 4500, joissa suuressa osassa myydään pakkaamattomia luomutuotteita. Toistaiseksi ei ole tietoa, miten valvonta aiotaan Suomessa toteuttaa ja millä tavalla se vaikuttaa tuotteiden pakkaamiseen.