Suomen Nestelannoite Oy aloittaa valmistuksen Kauhavalla

Suomen Nestelannoite Oy, joka maahantuo ja markkinoi N-xt -tuotenimellä nestemäisiä kompleksilannoitteita, aloittaa lannoitevalmistuksen Kauhavan Ylihärmään valmistuneessa tuotantolaitoksessa. Lannoitteiden valmistus tapahtuu lisenssivalmistuksena hollantilaisen HealthySoil B.V:n ( entinen N xt Fertilizers B.V.)  N-xt tuotenimellä.

N-xt kompleksilannoitteissa halutut ravinteet on yhdistetty käyttäen hyödyksi plus ja miinusvarauksia. Lannoitteen erityinen rakenne estää ravinteiden hallitsematonta pidättymistä maahan, mikä on perinteisten ravinnesuoloihin pohjautuvien lannoitteiden ongelmana. N-xt lannoitteen typpi on amidi-muodossa, jonka kasvi voi käyttää suoraan tai amidin muuttua ammonium muotoon. Maahan levitettynä peruslannoitteena se säilyy pitkään kasvin saatavilla, eikä aiheuta vesistökuormaa.  Nxt lannoitteen pääraaka aine urea on hiilijalanjäljeltään luonnostaan pieni.

– N-xt lannoitteista on käyttökokemusta jo kymmenen vuoden ajalta Suomen viljelyolosuhteissa. Nurmirehun tuotannossa N-xt lannoitteet ovat lisänneet kuiva- ainesatoa ja parantaneet rehunruokinnallista laatua. Erikoiskasvien viljelyssä saavutetaan erityisesti laadullisia hyötyjä. N-xt lannoitteita voidaan käyttää myös viljoilla laatuominaisuuksien parantamiseksi, kertoo Rami Lilja.

Rami Lilja tuottaa Frex-tuotemerkillä myytävää perunaa, jota viedään myös ulos. Puutarha-Sanomien numerossa 2/2020 oli Liljan haastattelu, klikkaa uutiseen.

Tulevalle satokaudelle valmistautuminen on viimeistelyvaiheessa. Tuotannon tekninen valmius ja lupa asiat ovat kunnossa. Valmistusprosessia optimoidaan vielä loppuvuoden aikana ja varsinaiseen tuotantoon siirrytään vuodenvaihteen jälkeen. N-xt lannoitteiden ennakkomyyntikausi on parhaillaankäynnissä yhteistyössä Vilomix Finland Oy:n kanssa.