Fujitsu ja Robben Pikku Puutarha perustavat koeviljelmän

Japanilainen teknologiayritys Fujitsu Limited testaa ja kehittää uutta kasvihuoneviljelyn pilviteknologiaa Suomessa. Suomalaisena kumppanina on lapinjärveläinen yrtti- ja versosalaatin viljelyyn erikoistunut Robben Pikku Puutarha Oy.

Robert Jordas on Fujitsun suomalainen kumppani.
Robert Jordas on Fujitsun suomalainen kumppani.

Yhteistyöhankkeessa testataan täysin automatisoitua versosalaatin monikerrosviljelmää, joka hyödyntää Fujitsun Akisai-pilvipalvelua sekä suomalaista osaamista ja teknologiaa kasvihuone-automaatiossa ja LED-valaistuksessa.

– Tämä on ensimmäisiä Akisai-pilvipalveluteknologiamme yhteistyöhankkeita Euroopassa. Pilvipalvelut eivät ole vielä laajassa käytössä kasvihuoneviljelyssä. Tulevaisuudessa ne tulevat olemaan yhä tärkeämmässä roolissa suurten, automatisoitujen vihannesviljelmien optimaalisten kasvuolosuhteiden ylläpitämisessä. Ratkaisu mahdollistaa kasvihuoneiden jatkuvan seurannan ja kauko-ohjauksen langattomasti millä tahansa mobiililaitteella, sanoo johtaja Norihiko Taniguchi Fujitsu Limited.

– Tämä on meille kiinnostava mahdollisuus hyödyntää uusinta teknologiaa kasvattaaksemme salaattisadon tuottavuutta käytettyä viljelypinta-alaa kohden ja lisätäksemme energiatehokkuuttamme. Testituotteeksi valitsimme versosalaatin sen kasvavan kysynnän vuoksi, sanoo Robben Pikku Puutarha Oy:n toimitusjohtaja Robert Jordas.

– Suomi valikoitui hankkeen kohdemaaksi, koska yrityksillämme on vahvaa teknistä osaamista ratkaisujen löytämiseksi, mitä tulee pohjoisen karuihin viljelyolosuhteisiin ja kalliisiin energiakustannuksiin. Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomi on innovatiivinen ja matalan riskin maa, jossa on erinomaiset puitteet testata ja kehittää globaaleille markkinoille suunnattuja korkean teknologian ratkaisuja, Finpron Invest in Finland yksikön johtaja Antti Aumo sanoo.

Finpron Invest in Finland -yksikkö toimi Fujitsun kumppanina Japanissa ja Suomessa investointipäätöstä tehdessä ja auttoi sopivien kumppanien löytämisessä hankkeeseen.

Fujitsun ruokatuotantoon ja maatalouden tarpeisiin suunniteltu Akisai-pilvialusta analysoi viljelystä kerättävää dataa. Akisai-pilvipalveluteknologia on suunniteltu pelto- ja kasvihuoneviljelyn ja karjankasvatuksen tarpeisiin. Sen avulla parannetaan tuotantoa sekä hallitaan koko tuotantoprosessia kasvatuksesta myyntiin saakka.

—-
PUUTARHA-Sanomat on tehnyt useita juttuja Robbesin Pikku Puutarhan kehityksestä. Numerossa 4/2009 kerrottiin puutarhan erikoistuneen versoihin ja numerossa 3/2013 pikkupuutarhan kerrottiin kasvaneen isoksi. Voit lukea artikkelit näköislehdestä (hinta 5 €/lehti)robbes-3-2013

robbes 4-2009