Viis kilpailukyvystä – mennään kaljoille Ukkometsoon?

– Suomen kansa odotti jääkiekon maailmanmestaruutta Moskovasta. Takanahan oli loistava tulevaisuus, kun Suomi oli voittanut kisoissa yhdeksän peliä ja edessä oli viimeinen ottelu vastassa Kanada, joka oli jo kertaalleen voitettu alkusarjassa. Punanutut kuitenkin tulivat ja veivät Suomea kuin pässiä narusta. Suomi yritti vimmatusti tasoitusta, mutta viimeisellä sekunnilla Kanada löi tulokseksi 2–0 tyhjään maaliin. (Näin alkoi viikko sitten ilmestyneen Hyvää Pataa -lehden pääkirjoitus. Lue lehti netistä, tästä linkistä)

– Yhtälailla käydään peliä Suomen selviytymisestä taloudessa. Suomella on takanaan loistavat mahdollisuudet olla maailman paras monelle mittarilla, mutta peli tuhrittiin. Sipilän joukkue on taistellut kilpailukykysopimuksen aikaansaamiseksi, mutta vastustaja on juonikkaampi. Tuleeko viimeinen niitti tyhjään maalin, selvinnee touko-kesäkuun vaihteessa.

”Suomen niemellä, Suomen kielellä
äijät huutaa lailla perkeleen
ja kun Suomi pelaa lätkää
se iskee joka jätkään
kaljaa koneeseen ja Ukkometsoon”

– Näin tulkitsee Popedan Pate Mustajärvi suomalaisuuden sisintä:  ”Katto kallellaan siinä kuusen alla/Seisoo vielä mökki paikallaan/Kun ostokeskuksen ohi kuljen/tiedän sen kohta tullut oon Ukkometsoon.”

– Hallituksen esityksistä Suomen talouden jarrumiehille on tähän mennessä kelvannut vain kauppojen aukiolon vapauttaminen ja vahvan oluen saaminen ruokakauppoihin. Kaikki esitykset lisätyön tekemiseksi kelpaavat yleislakolla uhittelun syyksi.

– Suomen tämän päivän tilanne on varsin samanlainen kuin sukupolvi sitten, jolloin vietettiin kulutusjuhlia valuuttaluotoilla eivätkä suomalaiset tuotteet kelvanneet maailmalle. Sitten tuli suuri pudotus, mitä syvensi Neuvostoliiton bilateraalisen kaupan loppuminen.

– Nytkin eletään velaksi eivätkä tuotteet käy kaupaksi. Lisävaikeudet tulivat Venäjän asettaman tuontikiellon johdosta. Meillä ei vain ole enää käytettävissä devalvaatiota kilpailukyvyn palauttamiseksi. Sisäisen devalvaation tien – eli palkkojen alentaminen tai lisätyön tekeminen samalla palkalla – on osoittautumassa toiveajatteluksi.

– Kilpailukyvyn palauttaminen tulisi tehdä heti, sillä joskus se on pakko tehdä. Viivyttelyn hinta vain on pirun kova, ja se iskee joka jätkään.

Yllä oleva kirjoitus on Hyvää Pataa -lehden nro 3/2016 pääkirjoitus. Lehti ilmestyi 27.5.2016 ja voit lukea lehden kolme ensimmäistä sivua maksutta tästä linkistä. HP_16_3_kansi