Ensimmäinen high-tech monikerrosviljelmä tuotannossa Suomessa

Kotimaiset kasvihuoneteknologiayritykset Netled ja Novarbo ovat kehittäneet konseptin, jolla pystytään tuottamaan salaattia ja yrttejä suljetussa prosessissa äärimmäisen energiatehokkaasti ja jopa 90 % pienemmällä vedenkulutuksella kuin perinteisillä menetelmillä.

Niko Kivioja on Netledin toimitusjohtaja.
Niko Kivioja on Netledin toimitusjohtaja.

– Olen jo pitkään tutkinut erilaisia vaihtoehtoja tehostaa tuotantoani ja nämä suomalaiset teknologiat ovat niin älykkäitä ja pitkälle vietyjä, että muut monikerrosteknologiat joita olen maailmalla nähnyt jäävät kauas taakse. Järjestelmän nerous on lämpöenergian täydellisessä hallinnassa. Tämä mahdollistaa tuotannon energia- ja siten myös kustannustehokkaasti. Samalla laatu paranee entisestään, kun tuotanto-olosuhde pystytään pitämään samana päivän- ja vuodenajasta riippumatta, perustelee Robert Jordas.

Monikerrosprojekti lähti liikkeelle Netledin aloitteesta. Robert Jordas innostui ajatuksesta ja yhdessä lähdettiin kehittämään pilottilaitosta eteenpäin. Lämmönhallinta piti ratkaista ja Novarbo lähti mukaan omilla ilmastonhallinta- ja lämmöntalteenotto-järjestelmillään. Netled kehitti vesijäähdytteisen valaisimen, joka pystyttiin integroimaan suoraan Novarbon lämmöntalteenotto-järjestelmään. Robert Jordas kehitti ja rakensi soveltuvan kasvatuslinjaston. 500m2 pilottilaitos asennettiin keväällä ja ensimmäinen sato versoja on kasvamassa.

– Olemme kehittäneet monikerrosviljelyyn soveltuvaa valotusta yhdessä asiakkaidemme kanssa jo pitkään. Vaikka lediteknologia on energiatehokasta, silti sekin tuottaa valon lisäksi edelleen lämpöä, jota pitää pystyä hallitsemaan ja poistamaan viljelyprosessista. Olemme eri yhteyksissä tehneet jo pitkään yhteistyötä Novarbon kanssa, joten tiesimme että heiltä löytyy soveltuvaa tekniikkaa tämän haasteen ratkaisemiseen. On hienoa, että Robert Jordas näki konseptin hyödyt ja lähti mukaan pilottilaitokseen investoimalla, kiittelee Netledin Niko Kivioja kumppaneita.

Fujitsu tiedotti 1.6. investoinnistaan monikerrosviljelmään Lapinjärvelle, lue tästä. Robert Jordas toimii hankkeessa projektijohtajana ja vastaa viljelystä. Koelaitosta hyödynnetään isomman hankkeen suunnittelussa.

Vertical Farm Concept julkistetaan Greentech Amsterdam -messuilla 14.–16.6.2016. Niko Kivioja pitää session -puheen ”Lighting and climate control in vertical farming” -otsakkeella messuilla, tiistaina 14.6. klo 13, paikka Energy theatre.