Nyt maistuu peruna

Viime kesä oli hyvä perunakesä. Se tuotti runsaasti laadukasta satoa, jota riittää kevääseen saakka. Perunaa voi syystä pitää tuoreen lähiruoan ykköstuotteena. Siitä saa täysipainoista ravintoa ja maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan. Viikolla 7 (13.–19.2.) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Perunaviikkoa.

Kun peruna on hyvää, se on hyvää ihan sellaisenaan. Aidon maun maistat, kun keität tai höyrykypsennät pestyt perunat kuorineen. Kuivata kypsät perunat avonaisessa kattilassa kuumalla levyllä ja nosta höyryävä perunakeko pöytään. Kuorimisen opettelu sujuu jo melko pieneltäkin lapselta. Samalla ehtii keskustella pöydän ääressä ja oppii rauhoittumaan ruokahetkeen.

Kiireessä saat perunat pöytään pikaisesti, kun keität ne kattilassa tai höyrykeittimessä puolitettuina. Voit kiehauttaa keitinveden vedenkeittimessä parissa minuutissa. Veneperunat puolestaan valmistuvat uunissa puolessa tunnissa, ja niistä pitävät kaikki. Rapeapintaiset herkut voit annostella tarjolle laseihin tai mukeihin, josta niitä on helppo syödä dippikastikkeen kanssa.

Milloin olet viimeksi syönyt itse tehtyä kunnon perunasosetta? Hyvän perunasoseen ohje muunnoksineen löytyy Kotimaisten Kasvisten nettikeittokirjasta. Jos perunasosetta jää, se on vain hyvä asia. Jäähdytettynä siitä saa uusia ruokalajeja. Voit sekoittaa perunasoseeseen jauho-leivinjauheseosta, taputella massan leivinpaperin päälle litteiksi kakuiksi ja paistaa pöytään tuoksuvia lämpimäisiä. Kylmistä, keitetyistä perunoista puolestaan voit leikata viipaleita ja levittää päälle erilaisia täytteitä, esimerkiksi kurkkutartaria ja kalaa.

Käyttötarkoituksen mukaan

Perunaa viljellään Suomessa yli neljääkymmentä erilaista lajiketta. Kaupasta perunaa kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan kolmesta eri ryhmästä, jotka erotetaan toisistaan pakkauksiin merkityillä väritunnisteilla. Vihreällä merkityt perunat ovat kiinteitä. Ne pysyvät hyvin koossa keitoissa, salaateissa ja laatikoissa. Keltaisella merkityt yleisperunat sopivat kaikkiin ruokiin. Punaisesta värikoodista tunnistaa jauhoiset sose-, uuni- ja leivontaperunat. Luokittelu perustuu perunapakkaamoiden tekemiin tärkkelysmittauksiin.

Kevyttä ja täysipainoista ravintoa

Peruna sisältää vähemmän energiaa kuin riisi ja pasta. Keitettynä ja uunissa paahdettuna peruna sopii painoaan tarkkailevankin lautaselle oikein hyvin. Peruna on edelleen varsinkin suomalaisille miehille merkittävä C-vitamiinin lähde. Lisäksi perunasta saa runsaasti kaliumia, joka ylläpitää nestetasapainoa natriumin rinnalla. Merkittäviä perunan ravintoaineita ovat myös magnesium, foolihappo, tiamiini ja B6-vitamiini, jonka puute voi ilmetä ihottumana silmien, nenän ja huulten ympärillä. Perunan on todettu vilkastuttavan ihmisen serotoniini-aineenvaihduntaa, mikä puolestaan virkistää mieltä ja torjuu stressiä.

Energiapitoisuus /100 gKeitetty, kuorittu peruna 341 kJ 82 kcal
Keitetty, pitkäjyväinen riisi 601 144
Keitetty pasta (tumma nauhamakaroni) 448 107

Perunafaktaa:

• Suomalainen syö nykyisin perunaa 62,5 kg vuodessa. Kulutus on pienoisessa kasvussa. Kymmenen viimeisen vuoden aikana perunan kulutus on lisääntynyt 3,3 kilolla henkeä kohden.

• Tuoreen perunan lisäksi perunaa hankitaan erilaisina perunavalmisteina. Näitä suomalainen käyttää noin 8 kg/hlö/v.

• Ruokaperunan kulutuksen kärkisijoja pitävät EU-maista Liettua ja Irlanti, joissa nautitaan perunaa kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa. Ruotsi on listan viidentenä 84 kilollaan ja Suomi kahdeksantena.

• Suomalaiset kotitaloudet käyttävät kasvisostoistaan perunaan euroissa noin 17 %. Perunan kilohinta on nykyään niin alhainen, että suomalainen saa vuoden perunat kaupasta 37 eurolla!

• Perunan kulutus suhteessa muihin kasviksiin on vähäisintä yksinasuvien, alle 35-vuotiaiden talouksissa. Myös perheissä, joissa on alle seitsemänvuotiaita lapsia, perunaa syödään muita vertailuryhmiä vähemmän.

• Ruokaperunaa tuotti viime vuonna 980 viljelijää ja varhaisperunaa 157. Pieniä, alle kahden hehtaarin perunantuottajia oli kolmisentuhatta. Luomuperunaa viljeltiin 440 hehtaarin alalla. Yhteissatomäärä ylsi 743 miljoonaan kiloon.

• Suomen viljellyin ruokaperunalajike on Van Gogh noin 26 %:n osuudellaan. Se on maukas, hiukan jauhoinen yleisperuna. Toiseksi suosituinta on kiinteä Nicola, sitten seuraavat Asterix, Victoria, Rikea ja Matilda. Luomuperunasuosikit ovat Van Gogh, Nicola ja Asterix.

• Perunaa syödään eniten Pohjanmaalla ja vähiten Itä- ja Etelä-Suomessa. Miehet syövät perunaa enemmän kuin naiset. Perunansyönnissä naiset voisivat ottaa oppia miehiltä, mutta muiden kasvisten kulutuksessa puolestaan naiset ovat miehiä valistuneempia.
Kokkaa perunaherkkuja ohjeillamme:

Peruna-sienikakut

500 g perunoita
2 rkl margariinia
100 g siitakesieniä
2 valkosipulinkynttä
1 muna
suolaa, pippuria
1 ruukku ruohosipulia
Pinnalle:
vehnäjauhoja
suolaa
Paistamiseen:
margariinia tai voi-öljyseosta

Kuori ja lohko perunat. Keitä perunoita noin 10 minuuttia, eli kunnes ne ovat kypsiä, ja valuta keitinvesi pois. Soseuta perunat ja siirrä jäähtymään.
Hienonna sienet ja valkosipulinkynnet. Kuullota kuumalla pannulla vähäisessä rasvassa.
Vatkaa muna kulhossa ja lisää joukkoon muut aineet.
Jaa seos kahdeksaan osaan ja muotoile litteiksi kakuiksi. Pyöritä perunakakkuset vehnäjauhoissa, jotka on maustettu suolalla.
Paista peruna-sienikakut kullanruskeiksi, noin viisi minuuttia puoleltaan.

Peruna-lohilaatikko

1 kg perunoita
1 sipuli
suolaa, pippuria
1 ruukku tilliä
400 g kirjolohifileetä
6 dl maitoa
2 munaa

Kuori ja leikkaa perunat ja sipuli ohuiksi viipaleiksi.
Poista kirjolohesta ruodot ja leikkaa fileestä ohuita viipaleita nahkaa vasten. Hienonna tilli. Vatkaa munat kevyesti maidon joukkoon.
Voitele laakea, uuninkestävä vuoka. Lado pohjalle puolet perunoista ja sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada päälle puolet munamaidosta. Lisää lohiviipaleet limittäin ja mausta nekin suolalla ja pippurilla. Lisää tilli tasaisena kerroksena sekä loput perunaviipaleet ja munamaito.
Kypsennä peruna-lohilaatikkoa 200-asteisessa uunissa tunnin ajan.

Veneperunat ja kaksi dippikastiketta

6 keskikokoista perunaa
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
ripaus pippuria tai paprikajauhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat hyvin, leikkaa pitkittäin lohkoiksi ja siirrä kulhoon. Lisää öljyä ja mausteita sekoittaen. Kypsennä lohkojen koon mukaan 30–40 minuuttia.

Mieto dippikastike

1 tlk (2 dl) kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria rouheena

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Chilinen dippikastike

2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl makeaa thaichilikastiketta
suolaa, pippuria

Valuta jogurtti suodatinpaperilla vuoratussa kahvinsuodatussuppilossa. Mausta sakea jogurtti chilikastikkeella ja ripauksella suolaa ja pippuria.