Viljelykierto ja nostoaika vaikuttavat porkkanan varastotauteihin

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Mustamätä ja harmaahome ovat yleisimpiä porkkanan varastotauteja. Luken tutkimuksessa selvitettiin porkkanan varastotautien aiheuttajia sekä sitä, millä keinoilla merkittävää varastohävikkiä voidaan hallita. Uudessa tutkimuksessa selvitetään, miten maamikrobit vaikuttavat taudinaiheuttajien esiintyvyyteen. Porkkana on suomalaisten suosikkivihannes – sitä tuotettiin Suomessa vuonna 2019 noin …

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!

Vuoden Kivenpyörittäjä -palkinto Jyrki Tahvoselle

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Rudus Oy on myöntänyt tämän vuoden Kivenpyörittäjä -palkinnon Viherlandia Oy:n yrittäjälle, tuotepäällikkö Jyrki Tahvoselle. Kivenpyörittäjäksi valitaan ympäristörakentamisen ammattilaisten joukosta vuosittain henkilö, joka on edistänyt alaa Suomessa. Jyrki Tahvonen on viheralan yrittäjä jo viidennessä polvessa. Hänen mukaansa digitalisaatio on tullut myös …

Poiminta numerosta 5/2020: Ostoryntäys Vuorelan puutarhaan

Jouko Tikkanen Lehtinosto, Uutiset, Videot Leave a Comment

Vuorelan Puutarha Oy on laajan valikoiman puutarhakeidas. Taimitarhassa viljellään 250 erilaista perennaa ja kasvihuoneissa tuotetaan puolen hehtaarin alalla kesäkukkia. Suoramyynti nousee koronakeväänä ennätykseen. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5/2020. PUUTARHA-SANOMAT / RAUMA Koronaähkyyn kyllästyneet kansalaiset rynnistivät Vuorelan puutarhan taimi- …

MTK kiittää EU:n Pellolta pöytään -strategiaa

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kannattaa lämpimästi ruokaketjun tarkastelua kokonaisuutena pellolta pöytään periaatteen mukaisesti. Tämä lähestymistapa ja huolehtiminen koko ruokaketjun kestävyydestä on ollut kotimaisen ruuantuotannon kulmakivi jo vuosikymmenien ajan. Suomalainen ruuantuotanto on vastuullisuudessaan maailman ehdotonta huippua ja meidän perheviljelmämme voivat …

Kasvinsuojeluteollisuus: EU:n Pellolta pöytään -strategia uhkaa ruokaturvallisuutta

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

EU:n komissio on julkaissut tänään Pellolta pöytään -strategian. Strategian tavoitteena on kehittää kestävää elintarvikejärjestelmää. Pyrkimyksenä on vähentää mm. ympäristö- ja ilmastojalanjälkeä ja vahvistaa toiminnan vastuullisuutta koko ruokaketjussa pellolta pöytään. Kasvinsuojeluteollisuus ry:n mielestä ratkaisun tulee olla sellainen, että se mahdollistaa kestävän …

Pousin Puutarhalta Juicy-uutuussalaattia

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Suomalaiset tykkäävät salaatista. Mutta moniko tietää, mikä kauppapuutarha toi jääsalaatin suomalaisten saataville? Tai mikä määrä innovatiivisuutta ja ekologisuutta ohjaa yli 80 vuotta vanhan kauppapuutarhan toimintaa? Pousin Puutarha kasvattaa ruukkuvihanneksia ja -yrttejä parissa kymmenessä kasvihuoneessa yhteensä noin 2,5 hehtaarin alalla Haminassa. …

Ryvässipulin viljelyyn potkua uuden tutkimuksen voimin

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Ryvässipuli oli 1950-luvulle asti Suomen laajimmin viljelty sipuli. Nykyisin sille olisi kysyntää erikoisvihanneksena, jolle lisäarvoa antavat voimakas aromi, terveysvaikutukset ja kulttuuriarvo. Ryvässipulia kerättiin laajasti talteen Helsingin yliopiston ja Maatalouden tutkimuskeskuksen (nyk. Luke) yhteishankkeessa 1980-luvulla. Osa tutkimuksen 120 kannasta säilöttiin kokoelmaan, …

Humala pihapiirien uusvanha tulokas

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Humala on pihapiirien vanhaa kasvatti, joka elää uutta nousukauttaan pitkäjänteisen geenivaratyön ansiosta. Oman arvokkaan osuutensa kasviperinteen säilyttämiseen tuovat myös kotipuutarhurit ja kasvifanit, jotka ovat ilmiantaneet kasviaarteitaan tutkimukselle. Humalaa esiintyy Suomen luonnossa villinä sekä vanhana viljelykarkulaisena, joka talvehtii syvälle ulottuvan juuristonsa …

Lämmin kesä 2019 siivitti avomaan puutarhatuotantoa

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Luonnonvarakeskuksen puutarhatilaston mukaan puutarhayrityksiä oli viime vuonna 3 348 ja viljelyssä oli 19 600 hehtaaria avomaalla ja 394 hehtaaria kasvihuoneissa. Avomaatuotantoa oli noin 2 700 yrityksessä, eniten Varsinais-Suomessa. Kasvihuonetuottajia oli noin 910. Vuonna 2019 sää oli selvästi keskimääräistä lämpimämpi varsinkin …

Berner Oy osti siivun Apetit Oyj:stä

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Berner Oy on allekirjoittanut 12.5.2020 sopimuksen noin 7 % osuuden hankkimisesta pörssiyhtiö Apetit Oyj:stä.  Bernerin omistukseen on siirtynyt 445 867 osaketta 4,1 miljoonalla eurolla. Hankinnan tarkoituksena on vahvistaa edelleen sitoutumistamme suomalaiseen elintarviketuotantoon sekä nykyistä yhteistyötämme vilja- ja tuotantopanoskaupassa Apetit Oyj:n …