Siniväriä tuottavasta morsingosta voi saada kasvihuoneessa runsaan sadon

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

  Sinistä indigoa tuottava morsinko sopii viljeltäväksi matalissa, nykyaikaiseen viljelyyn sopimattomissa kasvihuoneissa. Luonnonvarakeskuksen tutkimus morsingon kasvihuoneviljelystä osoitti, että voimakas lannoitus ja oikeanlainen valo talvikaudella kasvattavat satoa ja kasvista saatavan värin määrää. Morsingon kasvattaminen luonnonindigon tuottamiseksi monipuolistaa kotimaista viljelykasvivalikoimaa ja luo …

TILAA PUUTARHA-SANOMAT SUORAAN KOTIISI!

Korona ei järisyttänyt Suomen ruokamarkkinoita

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus kertoo ruokamarkkinoiden toimivan Suomessa edelleen hyvin koronapandemiasta huolimatta. Tämänhetkisiin elintarvikkeiden keskimääräisiin kuluttajahintoihin ei ennakoida kuluvana vuonna suuria muutoksia, vaikka hedelmä-, marja- ja vihannesalalla tuotteiden hinnat voivat loppuvuodesta jonkin verran nousta. Koronan aiheuttama poikkeustila …

Ihmiset innostuivat puutarhanhoidosta koronakeväänä

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Tänä keväänä uutiset ovat täyttyneet yhdestä aiheesta, ja negatiiviset uutiset ovat seuranneet toistaan. Liikkumisen rajoittaminen on pakottanut ihmiset jäämään kotiin ja keksimään tekemistä omien seinien tai pihan puitteissa. Moni on innostunut aloittamaan uuden puutarhaprojektin. Multa- ja lannoitetuotteita arvioidaan valmistettavan ja …

Kausityöntekijöiden kiintiötä tuplattiin

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Hallitus tarkisti neuvottelussaan 29. toukokuuta maa- ja puutarhatiloilla sadonkorjuuta varten tarvittavan kausityövoiman enimmäismäärää. Hallitus päätti sallia aikaisemmin päätetyn 4 500 henkilön lisäksi 1.6 alkaen 4 500 EU:n ulkopuolelta tulevan henkilön maahantulon alkutuotannon sadonkorjuutarpeisiin. EU:n ulkopuolelta tulevat kausityöntekijät pääsevät maahan, jos …

Viljelykierto ja nostoaika vaikuttavat porkkanan varastotauteihin

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Mustamätä ja harmaahome ovat yleisimpiä porkkanan varastotauteja. Luken tutkimuksessa selvitettiin porkkanan varastotautien aiheuttajia sekä sitä, millä keinoilla merkittävää varastohävikkiä voidaan hallita. Uudessa tutkimuksessa selvitetään, miten maamikrobit vaikuttavat taudinaiheuttajien esiintyvyyteen. Porkkana on suomalaisten suosikkivihannes – sitä tuotettiin Suomessa vuonna 2019 noin …

Vuoden Kivenpyörittäjä -palkinto Jyrki Tahvoselle

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Rudus Oy on myöntänyt tämän vuoden Kivenpyörittäjä -palkinnon Viherlandia Oy:n yrittäjälle, tuotepäällikkö Jyrki Tahvoselle. Kivenpyörittäjäksi valitaan ympäristörakentamisen ammattilaisten joukosta vuosittain henkilö, joka on edistänyt alaa Suomessa. Jyrki Tahvonen on viheralan yrittäjä jo viidennessä polvessa. Hänen mukaansa digitalisaatio on tullut myös …

Poiminta numerosta 5/2020: Ostoryntäys Vuorelan puutarhaan

Jouko Tikkanen Lehtinosto, Uutiset, Videot Leave a Comment

Vuorelan Puutarha Oy on laajan valikoiman puutarhakeidas. Taimitarhassa viljellään 250 erilaista perennaa ja kasvihuoneissa tuotetaan puolen hehtaarin alalla kesäkukkia. Suoramyynti nousee koronakeväänä ennätykseen. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5/2020. PUUTARHA-SANOMAT / RAUMA Koronaähkyyn kyllästyneet kansalaiset rynnistivät Vuorelan puutarhan taimi- …

MTK kiittää EU:n Pellolta pöytään -strategiaa

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kannattaa lämpimästi ruokaketjun tarkastelua kokonaisuutena pellolta pöytään periaatteen mukaisesti. Tämä lähestymistapa ja huolehtiminen koko ruokaketjun kestävyydestä on ollut kotimaisen ruuantuotannon kulmakivi jo vuosikymmenien ajan. Suomalainen ruuantuotanto on vastuullisuudessaan maailman ehdotonta huippua ja meidän perheviljelmämme voivat …

Kasvinsuojeluteollisuus: EU:n Pellolta pöytään -strategia uhkaa ruokaturvallisuutta

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

EU:n komissio on julkaissut tänään Pellolta pöytään -strategian. Strategian tavoitteena on kehittää kestävää elintarvikejärjestelmää. Pyrkimyksenä on vähentää mm. ympäristö- ja ilmastojalanjälkeä ja vahvistaa toiminnan vastuullisuutta koko ruokaketjussa pellolta pöytään. Kasvinsuojeluteollisuus ry:n mielestä ratkaisun tulee olla sellainen, että se mahdollistaa kestävän …

Pousin Puutarhalta Juicy-uutuussalaattia

Jouko Tikkanen Uutiset Leave a Comment

Suomalaiset tykkäävät salaatista. Mutta moniko tietää, mikä kauppapuutarha toi jääsalaatin suomalaisten saataville? Tai mikä määrä innovatiivisuutta ja ekologisuutta ohjaa yli 80 vuotta vanhan kauppapuutarhan toimintaa? Pousin Puutarha kasvattaa ruukkuvihanneksia ja -yrttejä parissa kymmenessä kasvihuoneessa yhteensä noin 2,5 hehtaarin alalla Haminassa. …