PUUTARHA-Sanomat 9/2010

Ilmestyi: 29.10.2010

Pääkirjoitus, s. 2
Halpuuden kirot
Kirjoittaja: Jouko Tikkanen
Avainsanat: atsalea, tori

Uutisia netistä, s. 2
Avainsanat: Kukkasidonnan SM-kilpailut, Sirkka-Liisa Anttila, ruokapolitiikka, ruoka-alan yritykset

Venäjä nielee perunaa, s. 3
Avainsanat: Aki Aunola, peruna, vienti, Venäjä, Teppo Vetoniemi, Atro Virtanen
Ingressi: Perunan vientikauppa Venäjälle on käynnistynyt vauhdilla. Vientiin menee jo enemmän kuin, mitä kotimaan kauppaan. Jollei kotimaassa perunasta maksettava hinta reagoi, niin peruna valuu Venäjälle ja kotimaassa voi tulla pula perunasta.

Puutarha-Sanomat: Juva, s. 4
Valmistruokatehdas siirtyi Juvalle
Avainsanat: Krunex Oy, Mauri Pekkarinen, Timo Marttinen, Arto Jokinen, suurkeittiö
Ingressi: Kurnex Oy:n valmisruokatuotanto siirtyi Helsingin Verkkosaaresta syyskuun aikana Juvalle. Kotiruoalta maistuvan HoReCa-ruoan valmistaja aikoo panostaa luomuun ja lisätä vk-myyntiä niin palvelutiskeissä kuin kuluttajapakkauksissa.

Markkinat, s. 5
Markkinat ovat tasapainossa
Avainsanat: Juhani Vähäjylkkä, Tuomas Kekki, Tero Nousiainen, Pekka Vehviläinen, Hannu Salo, markkinat, varastovihannekset, Tero Juntti, Lasse Keskitalo
Ingressi: Sekä varastovihanneksissa että kasvihuonevihanneksissa markkinatilanne on tasapainoinen. Viime kesän helteet ja kuivuus leikkasivat ylituotannon pois ja kaikki varastoidut tuotteet saadaan kaupaksi.

Puutarha-Sanomat: Helsinki, s. 6
Kompakti K-kauppa avattiin Helsinkiin
Avainsanat: Mikko Karmakka, Anu Helenius, Petri Kananen, K-supermarket, lähikauppa, lähiruoka,
Ingressi: Lähialueiden ihmisten odottama K-supermarket Torpparinmäki avattiin lokakuun 22. päivänä. Kauppa on suunniteltu tehokkaasti toimivaksi, sillä tontti on asettunut tiukat rajat neliöille ja parkkipaikoille. Kauppiaspari pitää heviä, luomua ja lähiruokaa sekä palvelutiskiä tärkeinä kilpailukeinoina.

Oulun Siwassa vaihdettiin ledeihin, s. 7
Avainsanat: Jari Niskanen, led-valot

Pakastealtaiden kansila merkittäviä säästöjä, s. 7
Avainsanat: Timo Jäske, pakastekalusteet, säästö

Puutarha-Sanomat: Helsinki, s. 8
S-ketjuilla on tuore hevi-päällikkö
Avainsanat: Markku Louhi, Prisma, S-market, Alepa, ABC-liikennemyymälät
Ingressi: Prismat, S-marketit, Alepat, Salet ja ABC-liikennemyymälät toimivat hyvin yhtenäisesti kautta valtakunnan, vaikka niiden omistajina on 22 itsenäistä alueosuuskauppaa. tässä on S-ryhmän ketjuohjaus avainasemassa. Puolen miljardin euron arvoisen hevi-kaupan valikoimapäällikkönä on uusi mies.

Puutarha-Sanomat: Säkylä, s. 10
Sadonkorjuu voidaan ulkoistaa
Avainsanat: Matti Laurila, Hanu Lamminen, sadonkorjuu, Asa-Lift -korjuukone
Ingressi: Teollisuusvihannesten viljelyn tehokkuusvaatimukset ovat kasvaneet ja tilakohtaiset viljelyalat ovat suurentuneet. Samalla tarvittavat koneet ovat tulleet järeämmiksi ja kalliimmiksi. Sadonkorjuun ulkoistaminen urakoitsijalle on yksi keino pärjätä kilpailussa, kun työvoimasta tai investointirahasta on niukkuutta.

Sanomia maailmalta, s. 11
Kirvapedot syövät myös omia sukulaisiaan/ Omenat vertailussa omenaruven osalta
Avainsanat: kirvapeto, omenarupi

Puutarha-Sanomat: Kotka, s. 12
Kukkaviljelijöillä on vähän syysvaihtoehtoja
Avainsanat: Tuomo Vehviläinen, Erja Vehviläinen, kauppauutarha, syklaami, joulutähti
Ingressi: Kukkaviljelijöillä on yhteinen ongelma: mitä kasvattaa syksyksi. Erhovaaran puutarha on luopunut kannattamattomana leikkoruususta ja monista ruukkukukista. Ainoastaan syklaami on pitänyt pintansa, mutta nyt senkin myynti tökkii.

Trädgårdsbladet: Närpes, Korsnäs, Vasa, s. 14
Priserna ökat – framtidens ökade utgifter oroar
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Niklas Hultholm, Susanne West, Peter Backström, Ove Grandell, Rosita Langels,
Ingressi: Odlingsåret 2010 har varit positivare på flera sätt jämfört med fjolåret. Priserna har varit bättre och produktionerna jämnare. Odlingsarealerna har varit ungefär samma för alla grönsakspackerierna i Österbotten. Viljelysvuosi 2010 on ollut edellistä vuotta parempi. Tomaattien hinnat eivät ole laskeneet pohjalukemiin. Pakkaamoilta kerrotanki,n että hinta ei ole laskenut alle 60 sentin kun se viime vuonna laski jopa 25 senttiin.

Puutarha-Sanomat: Kauhava, s. 16
Juuressoseet helpottavat kuluttajien joulua
Avainsanat: Domretor Oy, åsa Alanko, sous vide -menetelmä,
Ingressi: Domretor Oy:ssa on meneillään kiivain sesonki. Porkkanat ja lantut soseutetaan ja pakataan ilman säilöntäaineita vähittäiskauppatuotteiksi. Niistä kiireiset kuluttajat paistavat helposti ja nopeasti kotitekoisia ja maistuvia joululaatikoita.

Maatilan energiasuunnitelma tuo säästöä, s. 17
Avainsanat: maatilojen energiaohjelma

Puutarha-Sanomat: Kuopio, s. 18
Mehutukkurista mehustajaksi
Avainsanat: Eero Leppäkoski, Sirkka Liisa Haapasaari, marjamehut,
Ingressi: Kivelän tilalla uskotaan kotimaisiin marjamehuihin niin flunssan estäjänä kuin bisneksen tuojana. Isännällä on vahva tahto raivata kaupan hyllyistä myyntitilaa myyvän näköisille mehupulloille.

Palsternakalla oli itävyysongelma, s. 19
Avainsanat: palsternakka

Puutarhainvestoinnit 17 miljoonaa, s. 19
Avainsanat: Kasvihuone investoinnit, ELY-keskus, Esko Leinonen

Puutarha-Sanomat: Juva, s. 20
Mestariviljelijät panostavat pakkaamiseen
Avainsanat: Jyrki Karhinen, Esa Aholainen, Mestariviljelijät Oy
Ingressi: Juvan vihannestuotannolla on 35 vuoden historia, jolloin Mehevä Oy aloitti toimintansa. Samalla tontille on tänä kesänä noussut Mestariviljelijöiden uusi pakkaamo- ja varastohalli.

Hevi-tuotteiden pakkaustarve kasvaa, s. 21
Avainsanat: Dhrister Weckström, hevi, pakkaaminen

Puheenvuoro, s. 21
Paras ruoka kasvaa lähellä
Kirjoittaja: Tauno Burmoi
Avainsanat: lähiruoka

Puutarha-Sanomat: Turku, s. 22
Onnistuneet ruokamessut Turussa
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Aki Wahlman, Antti Vahtera, Paula Hakala, Lassi Lähteenmäki, Mika Tuomisto, Lisa Veijalainen, Annina Merivuori, Jaana Jalava, Johanna Mattila, Jorma Haranen, Kari Kastari, Väinö Laiho
Ingressi: Turun Ruokamessuja on järjestetty vuodesta 2005 alkaen kirjamessujen yhteydessä. Ruokamessujen sisältö sai myös kiitosta, kun mukaan oli tullut runsaasti erikoistuotteiden tuottajia ja markkinoijia.

Puutarha-Sanomat: Perniö, s. 24
Vuoden vihannesteko – Salaattisipulista tulee uusi viljelykasvi
Avainsanat: Esko Holma, salaattisipuli
Ingressi: Paimiolainen Esko Holma tuo ennakkoluulottomasti uusia viljelykasveja markkinoille. Hän on kehittänyt ja rakentanut itse myös monia viljelyä helpottavia koneita.

Puutarha-Sanomat: Ruotsinpyhtää, s. 25
Hellekesä kasvatti jättikurpitsoita
Avainsanat: Kaarina Rinne, Maija Karvinen, Miika Mäntyniemi, Erkki Takkunen
Ingressi: Viime kesän lämpimyys riitti kasvattamaan jättikurpitsoita Amerikan malliin. Miika Mäntyniemi kasvatti Suomen suurimman kurpitsan Porvoon kaupungin vuokrapalstalla. Painoa kurpitsalle kertyi 333,8 kiloa.

Trädgårdsbladet: Vasa, s. 26
Närodlat ger godare mat – Pohjanmaalla panostetaan lähiruokaan
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Kristina Linde, Mårten Berg, narodlad mat, lähiuoka
Ingressi: Kristina Linde vid Yrkesakademin i Österbotten är en kvinna med många järn i elden. Hon är förutom projektledare för “Närodlat och kvalitet” även avdelningschef vid skolan och ansvarar för två kockutbildningar samt flera storkök och en restaurang. Projektet “Närodlat och kvalitet” kommer i vinter även att starta en färskvarucentral i Österbotten.

Trädgårdsbladet: Vasa, s. 27
Italieninspirerad mat från Vasa
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Bror West, Paninis Kitchen & Catering, italienskinspirerade mat
Ingressi: Kocken Bror West grundade för femton år sedan Paninis Kitchen & Catering i Vasa. Företaget har gjort sig känt genom sin italienskinspirerade mat. Det hela fick sin början då Bror på en resa till Italien smakade på Paninis, blev stormförtjust i dem, och började fundera på att starta eget. Alltid då det är möjligt används närproducerade råvaror i maträtterna.

Äänestä paras kansi, s. 28
Avainsanat: Kansi

Puutarha-Sanomat: Ikaalinen, s. 30
Ikaalisten Luomu laajentaa tuotantoa
Avainsanat: Ari Kulmanen, TAuno Burmoi, Timo Rapila, Jane Asellin, Sami Kallin, Jaana Husu-Kallio, luomuala
Ingressi: Ikaalisten Luomu Oy:ssä nähdään, että luomutrendi on voimistumassa ja yritys laajentaa luomutomaattien ja luomukirsikkatomaattien tuotantoa. Eviran pääjohtaja patisti juhlapuheessaan luomualaa yleisesti puheista tekoihin.