PUUTARHA-Sanomat 7/2009

Ilmestyi: 28.08.2009

Ravintolaruoan ALV kuumentaa budjettiriihtä, s. 3
Avainsanat: Elintarvikkeiden arvonlisävero alenee lokakuun alusta 17 prosentista 12 prosenttiin, Jyrki Katainen

Lepaa 2009 painottui viheralan koneisiin, s. 4
Avainsanat: Lepaan näyttely keräsi puutarhaväkeä, Jyrki Jalkanen, Ilkka Louhi

“Tällainenkin vuosi piti tulla”, s. 5
Avainsanat: Avomaavihannesten tuottajat eivät iloitse kesän hyvistä kasvuolosuhteista, sillä sen seurausvaikutuksena ovat olleet heikot markkinat, Pauli Lindström

Gero Hottinger: Sesongit maistuvat parhaimmalta, s. 6
Avainsanat: Keittiömestari Gero Hottinger on huolissaan maamme ruokakulttuurista, sillä suomalainen on maailman nopein syöjä, Gero Hottinger

Ulkomaiset pakastemarjat on kuumennettava, s. 7
Avainsanat: Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastevadelmia vain kunnolla kuumennettuna, Marja Innanen

ABC:n torneja kuin sieniä sateella, s. 8
Avainsanat: ABC-liikennemyymälöitä on kymmenessä vuodessa tullut 101 kappaletta, Ari Sääksmäki

Ruokapalveluilla on muutosten vuodet, s. 10
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Kuntataloudet ovat monin paikoin muutosten alla eikä Lieto siinä poikkea muista, Helvi Hyrynsalmi

Valtioneuvosto linjasi:Kestävät hankinnat myös ruokalautaselle, s. 12
Avainsanat: Kunnissa on meneillään kilpailutukset elintarvikehankinnoista, Irma Kärkkäinen

Puutarha löysi markkinaraon, s. 14
Avainsanat: Ahlbergin puutarha on erikoistunut ravintoloiden erikoistarpeiden täyttämiseen, Minna Tengvall ja Kaijus Ahlberg

Företagen fick sina nyheter kända på mässan, s. 16
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Mässan Närpes Expo 2009 pågick under två dagars tid, 6-7 augusti, i ishallen i Närpes, Kjell Svedman

Uutta tietoa ja tekniikkaa, s. 17
Avainsanat: Närpes Expo 2009 näyttely keskittyi kasvihuoneviljelyyn, Irene Vänninen, Jarmo Lemström

Seminarierna gav mässan mersmak, s. 18
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: I samband med Närpes Expo 2009 ordnades två seminarier vid Vocana, Mona-Anita Riihimäki

Vihanneksia tuotetaan monella reseptillä, s. 20
Kirjoittaja: Juhani Piirainen
Avainsanat: Vihannesviljelijät ry:n kesäretkellä Vakka-Suomessa elokuun alussa tutustuttiin kolmeen hyvin erilaiseen viljelmään, Juha Ranta

Porkkanaan erikoistuminen vauhditti kasvuun, s. 22
Avainsanat: Lassilan tila Laitilan Salonkylässä erikoistui porkkanaan kymmenkunta vuotta sitten, Jarkko Lassila, Miika Lassila

Osa-aikainen vihannesviljely voi olla antoisaa, s. 23
Avainsanat: Laitilassa monet pienet varhaisviljelmät ovat olleet osa-aikasia, muun ammatinharjoittamisen tai palkkatyön ohessa hoidettuja, Sami Uusikartano

Körsbärstomaten som livsarbete, s. 24
Kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Avainsanat: Anders Hannus från Närpes började odla tomater vid en ung ålder, Anders Hannus

Luomumansikoilla on hyvä kysyntä, s. 26
Kirjoittaja: Arja Raatikainen
Avainsanat: Mika ja Tarja Räsänen viljelevät Hevonniemen luomutilaa Kuopion Vehmersalmella, Mika ja Tarja Räsänen

“Tyellit” nopsasti Eteraan, s. 27
Avainsanat: Etera on tuonut heinäkuussa markkinoille uuden työeläkevakuutusten ilmoitustavan, Eija SAavolainen

Raikastamo kaipaa luomuomenaa, s. 27
Avainsanat: Raikastamo Oy on vasta vuoden vanha firma, mutta sen omenamehu on valloittanut niin kahvila-asiakkaat kuin arvovaltaiset kilpailuraadit, Jyri Kähönen, Antti-Jussi Rantala

Johan Klåvus 50-vuotta: “Perunapellot eivät koskaan ole näyttäneet näin hyviltä”, s. 28
Avainsanat: Johan Klåvus nostaa elokuun alkupuolella perunaa ihanteellisissa olosuhteissa Kristiinankaupungin Lapväärtissä, Johan Klåvus