Hannu Rinnekari on viljellyt maa-artisokkaa kaksi vuosikymmentä. Kasvi vaatii paljon työtä, kun nosto tehdään käsin ja kauppakunnostus on hidasta. Keittiömestarit kiittävät maatiaislajikkeen hyvää aromia. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2025. Katso video tämän jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / NURMIJÄRVI
Nurmijärven Nummenpäässä oli 1960–1980 -luvuilla kaalinviljelyn keskus Suomessa. Nyt seudulla ei kaalimaita juuri näy, mutta maisemasta voi bongata parimetristä, keltaisena kukkivaa kasvustoa. Se on Tuula ja Hannu Rinnekarin maa-artisokkaa, jota he ovat viljelleet kaksi vuosikymmentä.
– Tuttu torikauppias oli myynyt keväisin maa-artisokan mukuloita palstaviljelijöille ja vuonna 2005 häneltä oli jäänyt 10 kiloa myymättä. Hän lahjoitti ne minulle kehottaen istuttamaan ne joutomaalle, sillä niistä tulisi ikuinen riesa, naureskelee Hannu ja kertoo, että hän vei näytteen Heinon tukkuun ja seuravana vuonna hän istuttikin jo 10 aaria.
Nyt Rinnekarilla on maa-artisokkaa 5 hehtaaria ja lisäksi hän viljelee parilla hehtaarilla tilliä ja puolella hehtaarilla kesäkurpitsaa. Vajaan 50 hehtaarin tilalla viljellään vielä öljyhamppua ja kevätvehnää.
– Vihanneksilla pyritään elämään ja niiden tuloilla rahoitetaan viljanviljelyä.
Hannu kertoo, että tillipuntit eivät enää mene kaupaksi, ja hän on siirtynyt kruunutilliin, jota hän myy rapujen keittäjille.
– Tänä vuonna tilli meni mönkään, kun heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa satoi. Kylmän alkukesän johdosta kesäkurpitsa jäi juromaan juhannukseen saakka, vaikka harso oli päällä.
Maa-artisokan nosto on kovaa käsityötä
Lokakuun alun raikkaina päivinä maa-artisokkaa nostetaan tuoremyyntiin. Kasvusto on vielä voimissaan ja sato kasvaa vielä lokakuun ajan.
– Aloitamme varastoon noston ennen lokakuun puoliväliä, jotta ehditään saada sato talteen ennen talven tuloa.
Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2025. Lehden hinta on 5 €, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen!