Kari ja Jani Pihanperä viljelevät valkosipulia ja retiisiä, joista heillä on Suomen suurimmat pinta-alat. Molempia kasviksia tuodaan ympäri vuoden ja Pihanperät ovat virittäneet tuotannon ammattimaiseksi, jotta tuonnille voidaan laittaa kampoihin. Valkosipulin markkinoi ÅTH ja retiisin Tuoreverkko. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2025. Katso video tämän jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / UUSIKAUPUNKI, KALANTI
Kari Pihanperä on koulutukseltaan elektroniikka-asentaja ja hänen poikansa Jani on sähkö- ja automaatioasentaja.
– Minä olen vahva heikkovirtamies ja Jani on heikko vahvavirtamies, vitsailee Kari, kun molemmat ovat vastoin koulutustaan hakeutuneet viljelyn pariin.
Jani sanoo, että hänelle sopii palkkatyötä paremmin itsenäinen viljelijän ammatti, jota hän toivoo voivansa tehdä eläkkeelle saakka. Kari oli aikoinaan tietoliikennekonsultti.
Pihanperät viljelevät retiisiä 2,5 hehtaarilla ja valkosipulia 20 hehtaarilla. Ruokaviraston tilaston mukaan valkosipulia viljellään tänä vuonna kaikkiaan 53 hehtaarilla, joten Pihanperien osuus on vajaa 40 prosenttia maan koko tuotannosta. Retiisiä tuodaan ympäri vuoden ja kotimainen tuotanto on niin vähäistä, ettei sitä tilastoida.
Kari on viljellyt valkosipulia lähes 20 vuotta. Aloituksen motiivina oli mieltymys valkosipulin makuun ja se, ettei sitä viljelty ammattimaisesti Suomessa. Kuluttajat kuitenkin haluavat kotimaassa viljeltyä valkosipulia ulkomaisen sijaan.
– Valkosipuli on vanha maustekasvi ja siitä joko tykätään tai vihataan. Teimme alkuun valkosipulinippuja, mutta nyt kaikki valkosipuli kuivataan ja varastoidaan sekä toimitetaan Ahvenanmaalle ÅTH:n pakattavaksi ja myytäväksi.
Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2025. Lehden hinta 5 €, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen!.