Neljännesvuosisadan ikään ehtinyt Hortiherttua Oy:n tuottaa lähiruokaa yli puoleen sataan kauppaan. Nyt yritys on tehnyt merkittävät investoinnit viljelyn tehostamiseksi, mikä säästää samalla energiaa. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 3/2025. Katso video tämän jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / KARJALOHJA
Vuonna 1999 hortonomiopintojen loppuvaiheessa Jani Lindman ja Toni Tanner perustivat yhteisen kasvihuoneyrityksen, Hortiherttua Oy:n. Molemmille oli kasvihuoneviljely tullut verenperintönä ja heillä oli kova halu päästä yrittämään. Yrityksen paikaksi valikoitui Karjalohja, joka on vain tunnin ajomatkan etäisyydellä pääkaupunkiseudun markkinoista.
– Aloitimme ympärivuotisella paprikan viljelyllä, kun Keskon Turun konttorin Antti Lehtikunnas lupautui ostamaan koko sadon kiinteällä hinnalla. Kaksi vuotta viljeltyämme ymmärsimme, miksi Suomessa ei ollut aiemmin ympärivuotista paprikan viljelyä. Satotaso jäi kustannuksiin nähden liian pieneksi, muistelee Toni Tanner.
Kaverukset siirtyivät viljelemään talvella kurkkua ja kesällä paprikaa, mutta hidaskasvuisen paprikan satokausi jäi liian lyhyeksi ja viljelykasviksi jäi pelkästään kurkku ja minikurkku, jota myytiin kappalehinnalla. He puskivat kappalehinnoittelun myös pitkään kurkkuun.
Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 3/2025. Lehden hinta on 5 €, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen!

Puuhastelusta liiketoimintaan
– Vuonna 2012 aloitimme kurkkujen toimittamisen suoraan vähittäiskauppoihin ja valikoima laajeni salaatteihin ja yrtteihin. Kasvihuoneena oli 3500 neliön muovikatteinen blokkihuone ja vuonna 2019 teimme 5000 neliön laajennuksen, jonne siirsimme kurkun viljelyn ja aloitimme tomaatin tuotannon, kertoo Toni.
– Jos laajennusta ei olisi tehty, olisi aika ajanut ohi. Käännyimme puuhastelusta liiketoimintaan.
Tänä talvena Hortiherttua on ottanut käyttöön Novarbon lämmöntalteenottojärjestelmän LTO:n. Se kerää päivisin talteen kasvihuoneen hukkalämmön, joka varastoidaan 300 kuution vesivaraajaan seuraavan yön kulutusta varten.