Turvetuotannon alasajo vaikuttaa merkittävästi koko Etelä-Pohjanmaan ruokaketjuun, sillä turvetta on käytetty puutarhatuotannossa kasvualustana ja kotieläimillä kuivikkeena. Meneillään on merkittävä kolmen tahon yhteishanke, jonka vihannespuolen kokeet toteutetaan Jamin Kurejoen yksikössä. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanominen numerosta 2/2025, katso video jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / ALAJÄRVI
Järviseudun ammatti-instituutin (Jamin) Kurejoen yksikön kasvihuoneessa on kasvamassa runsaasti tomaatin taimia. Toisessa huoneessa kasvatetaan kuluttajamyyntiin meneviä taimia ja toisessa huoneessa on pöydällinen kasvualustatutkimuksessa olevia tomaatteja.
– Täällä on meneillään Turvevapaa ruokaketju -hankkeen yksi osakoe, kertoo projektipäällikkö Johanna Kivioja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, SeAMKista.
Taimien kasvualustatutkimus tehdään SeAMKin, Jamin ja Luken yhteistyönä. Koetta suunniteltaessa on pohjana ollut Kasvuturpeelle kavereita -tutkimus, jonka loppuraportti julkaistiin viime vuonna. Luken asiantuntija Juha Näkkilä on tehnyt kasvualustojen määritykset.
Lue koko artikkeli Puutarha-Sanominen numerosta 2/2025: lehden hinta on 5 €, tilaajille yli 200 lehden arkisto on ilmainen!