Yara ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolanin

Yara Suomi Oy ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolan Oy:n. Kauppasopimus on allekirjoitettu ja tavoitteena on, että kauppa toteutuu elokuun 2021 lopussa.

Yaran tavoitteena on yhdessä viljelijöiden ja elintarviketeollisuuden kanssa osallistua ilmastoneutraaliin ruoantuotantoon tarjoamalla kestäviä ratkaisuja, työkaluja ja osaamista kestävään viljelyyn. Tulevaisuuden ravinneratkaisuihin kuuluvat myös kierrätysravinteet ja Yaran strategisena tavoitteena on laajentaa tarjoamaa kasvavalle luomusegmentille.

– Olemme tehneet hyvää yhteistyötä Ecolanin kanssa ja nyt voimme entistä paremmin yhdistää Ecolanin ja Yaran osaamista kierrätyslannoitteiden edelleen kehittämiseksi. Tavoitteena on tarjota kierrätyslannoitteita Suomen lisäksi myös laajemmin Euroopan markkinoilla, toteaa Timo Räsänen, Yaran erikoistuotteiden johtaja.

Ecolan on suomalainen kiertotalouden edelläkävijä. Ecolan jalostaa teollisuuden sivuvirroista ympäristö- ja ilmastoystävällisiä tuotteita metsä- ja maatalouteen sekä maa- ja ympäristörakentamiseen. Yrityksen toimintaan kuuluvat koko maan kattavat metsälannoituspalvelut. Yhtiön päätuotantolaitokset sijaitsevat Viitasaarella ja Nokialla. Ecolan työllistää 24 henkilöä.

– Yrityksen perustajan Hannu Tukiaisen navetassa Liperissä alkanut pienimuotoinen teollinen toiminta on kasvanut Korona Investin rahoituksella yhdeksi Suomen johtavista kiertotalouden teollisuusyrityksistä. Yaran omistajuuden myötä Ecolanin osaaminen pystytään hyödyntämään nyt myös kansainvälisesti, sanoo Korona Investin hallituksen puheenjohtaja Vesa Lehtomäki.

Yara on tutkinut ja kehittänyt kierrätyslannoitteita jo usean vuoden ajan ja kehitystyön tuloksena vuonna 2019 Suomen markkinalle tuotiin uusi BIO-kierrätyslannoitesarja.

– Yara haluaa palvella laajasti kaikkia asiakassegmenttejä ja yrityskaupan myötä maa- ja metsätalouden tuotevalikoimamme täydentyy entisestään kierrätys- ja luomulannoitteiden osalta, toteaa Yara Suomen kaupallinen johtaja Roland Westerberg.

­­——–

Yara on maailmanlaajuinen lannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristöratkaisujen tuottaja. Suomessa Yaralla on kolme tuotantolaitosta, jotka sijaitsevat Siilinjärvellä, Uudessakaupungissa ja Kokkolassa. Siilinjärvellä sijaitsee myös Länsi-Euroopan ainoa fosfaattikaivos, josta saadaan maailman puhtainta fosfaattia lannoitteiden raaka-aineeksi. Yaran Kotkaniemen tutkimusasemalla kehitetään viljelyratkaisuja maanviljelyn kannattavuuden ja kestävyyden parantamiseksi. Olemme osana suomalaista elintarvikeketjua tuottaneet lannoitteita 100 vuotta. Yara työllistää Suomessa suoraan noin 900 henkeä ja kokonaisuudessaan työllisyysvaikutus on reilu 4500 henkeä. www.yara.fi

 

Ecolan on suomalainen kiertotalouden edelläkävijä. Ecolan jalostaa teollisuuden sivuvirroista ympäristö- ja ilmastoystävällisiä tuotteita metsä- ja maatalouteen sekä maa- ja ympäristörakentamiseen. Yhtiön päätuotantolaitokset sijaitsevat maantieteellisesti keskeisillä paikoilla Viitasaarella ja Nokialla, sekä kumppanuuspohjaisesti Rovaniemellä. Yrityksen toimintaan kuuluvat koko maan kattavat metsälannoituspalvelut. Ecolan ottaa vastaan raaka-aineiksi sopivia lämmön- ja sähköntuotannon tuhkia ja muita elinkeinoelämän sivutuotteita. Kehitämme jatkuvasti kiertotaloudesta syntyvien raaka-aineiden hyödyntämistä uusissa ravinnekierto- ja uusiomateriaaliratkaisuissa. Ecolan on perustettu vuonna 1995 ja yritys työllistää 24 henkilöä. www.ecolan.fi