FoodFarm syntyi kehittämään öljyhampun käyttöä

Öljyhampputuotteista tunnettu Murtolan HamppuFarmi ja erikoiskasviosaamisella mainetta niittänyt sekä öljyhampputoimintojaan vahvistanut Trans Farm yhdistivät osaamisensa. Tämän tuloksena syntyi yhteinen myynti- ja markkinointiyhtiö FoodFarm Oy.

TransFarmin Jyrki Leppälä ilmoitti elokuussa 2020 viljelyttävänsä tuhansia hehtaareja öljyhamppua. Lue lisää Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 8/2020.

Öljyhamppu on ainutlaatuinen kasvi. Ei mitään eksotiikkaa, vaan ainutlaatuista ravinnon kulta-ainesta, joka hellii kehoa ja mieltä luonnollisesti. Nyt tämän superfoodin kasvu teollisesti merkittäväksi kasvipohjaiseksi raaka- aineeksi ottaa merkittävän harppauksen eteenpäin, kun öljyhampun kotimaista tuotantoa, prosessointia ja markkinointia keskitetään FoodFarmiin.

Öljyhampun viljelyala lähes tuplaantuu tulevalle satokaudelle varmistaen raaka-aineen saatavuutta. Lisäksi kasvun mahdollistaa alkutuotannon ja jatkojalostavan teollisuuden linkittävä toimija, FoodFarm Oy, joka panostaa hamppuöljy- ja hamppuproteiinivalmistukseen teollisessa mittakaavassa.

Jatkossa FoodFarm tarjoaa hampputuotteet jatkojalostajille yhdestä  osoitteesta. Kahden keskeisen toimijan yhteistyö ja työnjako varmistaa paitsi kotimaisen hamppuraaka-aineen saatavuuden myös tehostaa tuotantoa ja parantaa kilpailukykyä.

Öljyhamppua kasvipohjaisiin raaka-aineisiin

FoodFarm Oy:n markkinointipäällikkö Satu Pura sanoo, että öljyhamppu tuo kaivattua monipuolisuutta kasvipohjaisten raaka-aineiden palettiin, ja myös maistuu hyvältä.

– Öljyhampun siemenen herkullinen pähkinäinen maku, hyvät ravintoarvot ja öljyn ainutlaatuinen rasvahappokoostumus ovatkin uniikki yhdistelmä, oli kyse sitten elintarvike-, rehu- tai kosmetiikkakäytöstä.

Öljyhampun siemenestä puristettu öljy on erinomainen hyvien rasvojen lähde, koska se sisältää juuri optimaalisessa suhteessa Omega3- ja Omega6 -rasvahappoja. Lisäksi hampusta kehomme saa kaipaamiaan, mutta harvinaisempia SDA- ja GLA-yhdisteitä.

– Tässä gluteenittomassa ravinnon kulta-aineessa on myös runsaasti ja helposti hyödynnettävässä muodossa kuitua, proteiinia, vitamiineja sekä kivennäisaineita. Hamppuproteiini onkin arvokas lisä kasvipohjaisiin proteiinilähteisiin. Se on helposti imeytyvää ja sisältää kunnioitettavat kaksikymmentä aminohappoa, mukaan lukien kaikki keholle välttämättömät aminohapot. Hamppu tekee hyvää myös ulkoisesti, hamppuöljy hellii ihoa ja lievittää mm. atooppisen ihon oireita, listaa Pura.

FoodFarmilta tuotesuosikit eri käyttötarkoituksiin

Elintarvikekäytössä suosikkituotteita ovat mm. kuorittu siemen, hamppuproteiini sekä hamppuöljy. Ruoanlaitossa nämä tuovat kaivattua monipuolisuutta kasviperäisten raaka-aineiden palettiin.

Hamppu tarjoaa myös terveyttä ja hyvinvointia eläimille. Energiapitoisesta öljyhampusta valmistetaan eläinten rehuksi siemensekoituksia, kokonaista siementä ja ravintopellettiä. Rehujen lisäksi hamppuöljyä käytetään eläinten ihonhoitotuotteissa.

Hampunsiemenöljyn suosio kosmetiikkatuotteissa on kasvussa. Suosio perustuu ihoa hellivään rasvahappokoostumukseen. Kosmetiikkatuotteissa hampunsiemenöljy soveltuu esimerkiksi kasvovoiteisiin, ihon öljypuhdistukseen, hoitaviin öljyseerumeihin sekä esimerkiksi saippuaan ja shampoopaloihin.

FoodFarmin tuotevalikoima kattaa alkuvaiheessa noin kaksikymmentä öljyhampputuotetta, joita on saatavana sekä tavanomaisesti- että luomutuotettuna. Raaka-aine on kotimaassa tuotettua, lajikkeena on suomalainen Finola-öljyhamppu.

FoodFarmin asiakkaita ovat elintarvike-, rehu- ja kemianteollisuuden toimijat sekä tukkuasiakkaat.

Trans Farm on suomalainen kuminan ja öljyhampun viljelyttämiseen, jatkojalostukseen ja myyntiin erikoistunut 1990 perustettu yritys. Sen liikevaihto on n. 7 miljoonaa euroa. Tuotantolaitokset sijaitsevat Riihimäellä ja Hausjärven Oitissa. Tuotantotilaa on yhteensä 11 000 m2. Toimitusjohtaja Jyrki Leppälä kertoo, että Oittiin on rakenteilla teollisen mittakaavan prosessilinjastot öljyhampun prosessointia varten.

Murtolan HamppuFarmi Oy:n toimitusjohtaja Ville Virtanen kertoo, että yritys on vuodesta 2013 asti erikoistunut öljyhampputuotteiden jalostukseen, viljelyttämiseen ja myyntiin.

– HamppuFarmi-brändin alla yritys on tuottanut kuluttajatuotteita päivittäistavarakauppoihin monessa eri muodossa. Liikevaihto on noin 600 000 €. Tuotanto on sijoittunut Marttilaan.

Lue lisää TransFarm Oy:stä, ”Maailman johtava kuminakauppias” -artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 9/2015.

Lue kuituhampusta ”Hampusta on moneksi” -artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 8/2015.

Lue lisää Murtolan HamppuFarmista Puutarha-Sanomien numerosta 9/2018