Tuoreverkon vetäjät vaihtuivat

Tuoreverkko Oy:ssä on meneillään sukupolvenvaihdos. Pitkän työuran tehnyt Kari Lyytinen sai seuraajakseen tyttärensä. Tuoreverkko on markkinointiyhtiö, mutta se luo myös vertaistukea kaikille mukana oleville viljelijöille. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerossa 1/2021. Katso video.

Kari Lyytinen on antanut Tuoreverkon vetovastuun Marjut Lyytiselle ja Tuomas Holmalle.

Kari Lyytinen perusti Tuoreverkon vuonna 1999. Vuoden 2021 alkaessa toimitusjohtajaksi tuli Karin tytär Marjut Lyytinen ja kehitysjohtajaksi Tuomas Holma.

– Vetovastuu siirtyy nuoremmille, mutta jatkan vielä yrityksessä vanhempana neuvonantajana, toteaa 70-vuotias Kari.

Tuoreverkko Oy aloitti itäsuomalaisten viljelijöiden tuotteiden markkinoijana, mutta nyt sopimusviljelijöitä on eri puolella Suomea.

– Meillä on noin 40 sopimusviljelijää, joista kymmenen on luomuvihannesten tuottajia. Tuotannon hajautus parantaa toimitusvarmuutta, kertoo Marjut.

Tuoreverkon liikevaihto on noin 15 miljoonaa euroa. Asiakkaina ovat suomalaiset keskusliikkeet ja HoReCa-tukut sekä jalostamot.

– Koko toimitusprosessi on virtaviivaistettu. Kun massoja siirretään tehokkaasti, jää hiilijalanjälki pieneksi, laskee Tuomas Holma.

Parhaillaan Tuoreverkossa suunnitellaan tulevaa kasvukautta. Keskusliikkeiltä on saatu arviot tuotteiden tarpeista.

– Yhdessä viljelijöiden kanssa sovimme, kuka tuottaa mitäkin ja milloin. Sääolosuhteet voivat sekoittaa hyvääkin suunnitelmaa, mutta langat tulee pitää käsissä, sanoo Marjut ja lisää, että Kari tulee vielä hoitamaan salaattien suunnittelun, joiden tuotanto- ja markkinatilanne voi vaihdella paljon.

Kari valittiin senioriyrittäjäksi

Kari Lyytinen on ilahtunut siitä, että viljelijät kokevat Tuoreverkon olevan enemmän kuin markkinointiyhtiö.

– Pidämme huolta myös viljelijäverkoston yhteisöllisyydestä, järjestämme yhteisiä tapaamisia ja matkoja. Vertaistuen järjestämisestä olemme saaneet viljelijöiltä erityistä kiitosta. Korona-aikaan olemme pitäneet webinaareja tapaamisten sijaan.

Työeläkeyhtiö Elo ja Kuopion Yrittäjät luovuttivat viime marraskuussa Vuoden 2020 Senioriyrittäjä -tunnustuksen Tuoreverkko Oy:n yrittäjä Kari Lyytiselle.

– Työuraa on jo 57 vuotta takana. Aloitin kauppa-apulaisena Sonkajärven Koirakoskella Ylä-Savon osuusliikkeen myymälässä, jossa isäni oli myymälänhoitajana.

 

Raimo Luukkonen Työeläkeyhtiö ELOsta ja Sirpa Karppi Kuopion Yrittäjistä jututtivat marraskuussa 2020 Kari Lyytistä, kun hän sai Senioriyrittäjäpalkinnon.