Poiminta lehdestä nro 9/2015: Maailman johtava kuminakauppias

Kumituotteita valmistanut Nokia nousi 2000-luvun alussa maailman johtavaksi kännykänvalmistajaksi. Samoin Trans Farm Oy sopimusviljelijöineen nousi maailman johtavaksi kuminan valmistajiksi ja on sitä edelleen.  Suomalaisen kuminan laatu tekee siitä halutun tuotteen maailmanmarkkinoilla. Yritys sai Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon 2015.

[PUUTARHA-SANOMAT: RIIHIMÄKI]

Trans Farm Oy:n yrittäjät Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki tutustuivat agronomiopinnoissa 80-luvun lopulla Viikissä.
– Juha valmistui, minä en, naurahtaa Jyrki.

Jyrki Leppälä (vas.) ja Juha Hemminki ovat investoineet Riihimäen tuotantolaitokseen liki 5 miljoonaa euroa.
Jyrki Leppälä (vas.) ja Juha Hemminki ovat investoineet Riihimäen tuotantolaitokseen liki 5 miljoonaa euroa.

Yrityksen syntyminen ja kuminabisneksen löytyminen oli sattumaa, kun Jyrki Leppälän vanhemmat täyttivät kesantovelvoitetta 90-luvun alussa kokeilemalla kuminan viljelyä.
– Silloin ei ollut viljalle montakaan vaihtoehtoa ja kynnys viljellä kuminaa oli alhainen. Suomessa kuminan käyttö oli pientä, ja heti piti suunnata vientiin, vaikka emme viennistä mitään tienneetkään.
– Ryhdyimme kauppaamaan kuminaa etsimällä luetteloista saksalaisia maustetukkureita, kun silloin ei ollut Internetiä. Keräilimme muiltakin viljelijöiltä kuminanyssäköitä kuorman täytteeksi, kuvailee Jyrki miljoonabisneksen vaatimatonta alkua.
Kaverukset huomasivat heti, että homma tarvitsee keskitetyn vastaanoton ja lajittelun, mitä he teettivät alkuun alihankintana.
– Nykyiset tilat valmistuivat vuonna 2006 ja kuminan lajittelu saatiin omiin käsiin. Se oli yrityksellemme iso askel.

Sopimusviljelijöitä on 800

Juha Hemmingin tehtäväksi tuli hoitaa markkinointia ja hän asuikin alkuun Saksassa. Jyrkin panos suuntautui viljelypuoleen ja hankintaan.

Trans Farm Oy:llä on 800 sopimusviljelijää, joista pohjoisimmat ovat Lieksassa ja Nivalassa.

– Olemme kasvattaneet tuotantoa markkinoiden mukaan. Kysynnän kasvua joudumme kuitenkin aavistelemaan etukäteen, sillä kumina tuottaa satoa vasta toisena vuonna kylvöstä, kertoo Jyrki.

Viljelijöiden sopimushalukkuus riippuu viljan ja kuminan hintasuhteista. Viljelyyn ryhtyminen on sinänsä helppoa, sillä viljatilan koneistuksella pärjää.

– Kuminan etuna on työnajoitus. Se voidaan kylvää vasta viljankylvön jälkeen, kun satoa ei saada kuitenkaan ensimmäisenä vuonna. Kumina puidaan jo heinä-elokuun vaihteessa eli ennen viljoja.

Jyrki Leppälä kertoo pitkäaikaisen keskisadon olevan 800 kiloa hehtaarilta. Kuminasta voidaan korjata satoa 2–3 vuonna.

– Jotkut saavat satoa 1,5 tonnia. Vaihteluväli on nollan ja kahden tonnin välillä.  Kuminalla on myös hyvä esikasviarvo, kun nurmet ovat vähentyneet.

Kumina tuottaa satoa toisena vuonna kylvöstä. Se voidaan puida tavallisella leikkuupuimurilla.
Kumina tuottaa satoa toisena vuonna kylvöstä. Se voidaan puida tavallisella leikkuupuimurilla.

 

 

Laatu on tarkassa kontrollissa

Kumina luetaan puutarhakasviksi ja sen ympäristötuki on korkeampi kuin viljalla, muutoin tuet ovat viljan luokkaa.

– Kuminasta saa 50–150 euroa enemmän tukea kun viljasta, mutta tuotannosta saatava hinta on tärkeämpää kuin tuki, toteaa Jyrki ja kertoo keskimääräisen tilityshinnan olevan euron luokkaa kilolta. Viljelijät varastoivat kuminaa tiloilla ja kaksiosaisella tilityksellä huolehditaan siitä, että kaikki saavat saman hinnan laatu ja toimitusaika huomioon ottaen.

Suomen pohjoisissa oloissa, viileässä yössä ja pitkässä päivässä, kasvaessaan kuminaan tulee aromeja ja eteeristen öljyjen pitoisuus on suhteellisen korkea.

– Raskasmetallipitoisuudet ovat alle viidesosan Keski-Euroopan lukemista. Jäämiä ei ole, kun torjunta-aineita käytetään oikein.

– Kontrolloimme laadun tarkkaan, myös mikrobit tutkitaan kahteenkin kertaan.  Lisäksi tutkitaan öljypitoisuus ja erät valikoidaan asiakkaille jopa värin, koon ja tuoksunkin mukaan. Lisäksi teemme paljon satunnaistestausta kasvinsuojelujäämistä.  Asiakkaat luottavat meidän kuminaan ja voivat ottaa sen suoraan pussista tuotantoonsa. Pisimmät asiakassuhteet ovat jo 22 vuotta kestäneitä, sanoo Jyrki.

Vientiin 99 prosenttia

Trans Farm Oy:n tuotteista 99 prosenttia menee vientiin ja kauppaa tehdään Nordic Caraway Oy:n nimissä.  Vientiä on 45 maahan, jopa Intiaan.  Myynnistä 60 prosenttia menee Eurooppaan, neljännes USA:aan ja loput Aasiaan.

Trans Farm Oy:n osuus maailman kuminamarkkinoista on viidennes, mutta suomalaisen kuminan sitäkin enemmän, sillä markkinoilla on kaksi muuta suomalaista yritystä. Kilpailijamaita ovat mm. Tsekki, Liettua ja Kanada.

Asiakkaina ovat mauste-, leipomo-, alkoholi- sekä kosmetiikkateollisuus. Kaikki kuminaerät ovat sataprosenttisesti jäljitettäviä pellolle saakka.

Robotti lavottaa ja tekstillä ”Caraway seeds” painetut säkit ovat valmiita lähtemään maailmalle.
Robotti lavottaa ja tekstillä ”Caraway seeds” painetut säkit ovat valmiita lähtemään maailmalle.

– Meillä on materiaalia mistä valita. Voimme toimittaa jokaiselle asiakkaalle hänen haluamaansa laatua, niin hänen ei tarvitse muutella reseptejä. Myöskään välittäjiä ei tarvita, vaan asiakkainamme on yleensä lopullinen käyttäjä, selvittää Juha Hemminki.

Asiakkaat käyvät auditoimassa Trans Farm Oy:tä ja jotkut jopa käyvät valitsemassa pellot, mistä heille toimitetaan kuminaa. Jyrki Leppälä päivittelee, kuinka paljon papereita auditoinnit ja sertifikaatit vaativat.

– Ei tarvita EU, vaan yritysten välisissäkin kaupoissa on paljon byrokratiaa. Jokaisesta auditoinnista kyllä oppii, tunnustaa Jyrki.

– Meidän toimintamme on tuotannollisesti ja teknisesti helppoa, kun laitoksessamme on vain yksi artikkeli. Toki siinä on markkinointiriski, mutta suomalainen kumina on haluttua, päättelee toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

Faktat

Trans Farm Oy

  • Omistajina Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki
  • Liikevaihto vajaa 5 miljoonaa euroa
  • Teollisuuslaitos Riihimäellä, kone- ja rakennusinvestoinnit n. 5 milj. €
  • Vastaanotto- ja lajittelupiste myös Närpiössä
  • 800 sopimusviljelijää eri puolilla Suomea, henkilöstöä 10
  • Kuminan tuotannosta 99 % vientiin, 45 kohdemaata, markkinaosuus n. 20 %
  • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto v. 2015

 

Suomalainen kumina ei ole jeeraa

Suomalainen kumina (Carum carvi) on kaksi- tai monivuotinen, hyönteispölytteinen kasvi, joka kasvaa 25–60 cm korkeaksi. Kumina kasvattaa ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen ja pitkän porkkanamaisen juuren, jonka turvin se talvehtii. Toisena vuonna kumina kukkii ja antaa siemensadon. Siemenet ovat ruskeita ja aromaattisia. Kumina on englanniksi ‘caraway’. Suomessa sen viljelyala on yli 20 000 hehtaaria.

Englannin kielen sana ‘cumin’ tarkoittaa suomeksi juustokuminaa eli jeeraa  eli roomankuminaa (Cuminum cyminum). Juustokumina on maustekasvi, jonka siemeniä käytetään paljon Meksikon, Pohjois-Afrikan ja Intian keittiöissä. Juustokumina on yksivuotinen ja muistuttaa ulkonäöltään harvalehtistä tilliä. Kukat ovat vaaleanpunaiset.

Trans Farm Oy:n sopimuskuminaa.
Trans Farm Oy:n sopimuskuminaa.