Suomen rumin maljakko valittu – kulta ei kelvannut

Lepaan näyttelyssä esillä ollut Suomin rumin maljakko -äänestys herätti paljon huomiota ja kiitosta. Paikan päällä Lepaalla maljakkohyllyn äärellä kuultiin niin kauhistuneita kuin nauraviakin kommentteja, moni myös tunnisti oman tai tuttunsa maljakon rivistöstä. Myös media innostui aiheesta televisiota ja Ruotsia myöden. Yle teki aiheesta myös englanninkielisen tiedotteen.

Kansa on nyt äänestänyt, ja rumuus on määritelty. Kulta ei kiinnosta, mutta musta saa armon suomalaisten silmissä.

Ylivoimainen kolmikko

Ääniä annettiin kaikkiaan 1 168. Vielä perjantain jälkeen tilanne oli tasan kahden kaameimman välillä, mutta lauantaina tilanne selkiytyi voittajan eduksi selvästi. Kiiltävän kokokultainen, tulipunaisen ruusuparin koristama maljakko sai lopulta 21 prosenttia äänistä.

Kakkoseksi ponnisti sen vierellä poseerannut himmeän yönliila pytty, jossa oli kultaiset ornamentit ja kimaltava muovikristalli. Se sai 15 prosenttia äänistä. Kolmoseksi päätyi erikoinen kuparisen putkenpätkän ja mustan, jäykistetyn metalliketjun yhdistelmä 11 prosentin äänisaalilla.

– Monen maljakon ruumuuspotentiaali ei päässyt hienojen kotimaisten leikkokukkien takia täyteen loistoonsa. Moni ennakkosuosikki kaunistui odottamattomasti yhteensointuvien kukkien nostaessa arvoa, idean äiti, näyttelypäällikkö Elina Vuori toteaa.

Nyt onkin oiva hetki nostaa esiin ne kodin ehkä vähän vähemmänkin kauniit maljakot, täyttää ne loppukesän kotimaisella kukkarunsaudella ja nauttia kestävistä valinnoista.

Äänet hajautuivat lähes kaikkien kesken

Lähes kaikki 42 esillä olleesta maljakosta sai ääniä, vain kaksi jäi täysin ilman. Molemmat olivat mustia, joissa oli käsin maalattuja kukkia, toinen oli yksi näyttelyn suurimmista ja toinen pienimmistä. Nämä ovat nyt siis tuomittu olemaan kauniita.

– Näkyykö tässä kansamme perusluonne, vaatimattomuus, melankolia, turhan koreilun välttäminen, pohtii Vuori.

Osa näyttelyn vaaseista palautuu koteihinsa – niillä on siis jo rakastava koti. Osa löysi tapahtumassa uuden kodin, sillä nuoriso innostui vanhempien hirveinä pitämistä maljakoista. Loput pääsevät kohtaamaan puutarha-alan opiskelijoiden mielikuvituksen kukka-asettelun jalossa taidossa espoolaisessa Omnian oppilaitoksessa.

Maljakkoäänestys oli kenties suosituin Lepaa-näyttelyn oheisohjelmista koskaan, näyttelyn lähes 60-vuotisessa historiassa. Ensi vuonna pidetäänkin 60-vuotisjuhlanäyttely.

 – Mitähän hauskaa me sinne keksimme!, Vuori miettii.