Sastamalassa otettiin varaslähtö taimiviikolle

Yhteisölliset puistoalueet lisääntyvät, koristekasvien korvaaminen hyötykasveilla monipuolistuu ja sadon hyödyntämisen mahdollisuudet kiinnostavat entistä enemmän kuluttajia. Osana valtakunnallista Syystaimijuhlaa järjestettiin Sastamalan Pororannan puistossa istutustapahtuma. Tulevina vuosina puiston käyttäjät saavatkin nauttia satoa alueelle istutetuista puista ja pensaista.

Puistoon istutetiin kolme omenapuuta Pirja, Pekka ja Konsta sekä herukkapensaita. Puiden sato kypsyy hiukan eri aikaan, mutta jokaisen lajikkeen hedelmät ovat oikein maukkaita, kertoo Sami Pihkoluoma Pinsiön Taimistolta. Omenapuut istutti tangokuninkaana ja tanssilavojen yhtenä suosituimpana artistina tunnettu sekä myös puutarhurina toimiva Tomi Markkola. Herukoiden istutuskuoppia kaivoivat innokkaasti läheisen päiväkodin lapset ja kasvien istutuksessa opasti Pihkoluoma. Istutetut kasvit olivat laadukkaita FinE®-lajikkeita.

– Perinteisten koristekasvien korvaaminen hyötykasveilla kotipihoissa ja virkistysalueilla on hyvä idea. Hyötykasveilla toteutettu aidanne tontin reunalla tai rajaamassa pihan eri toiminnallisia alueita tarjoaa näkösuojan lisäksi myös satoa, pohtii taimistoviljelijöiden toiminnanjohtaja Hanna Tajakka. 

– Puiston suosio, mutta myös hyötykasveille suotuisa maaperä vaikutti alueen valintaan. Tämän alueen maaperä on erityisen suotuisa hedelmäpuille ja marjapensaille, koska paikalla on aikoinaan ollut peltoa, kertoo kaupungin puutarhuri Suvi Isosävi. Tavoitteena onkin kehittää tätä puiston osaa edelleen. Haluamme istuttaa lisää kasveja ja tukea myös yhteisöllisyyttä ottamalla erilaisia ryhmiä istuttamaan niitä, hän jatkaa.

Paikalla oli myös Martoilta puutarha-asiantuntija Essi Pietilä ja kotitalousasiantuntija Marja Vehnämaa antamassa paikalle tulleille kaupunkilaisille ideoita sadon hyödyntämiseen. Sadon hyödyntäminen kiinnostaa nykyisin kuluttajia. Saamme paljon puheluja, joissa kysellään neuvoja ja ideoita Vehnämaa kertoo.

Nyt kannattaa istuttaa

– Tapahtuman tarkoituksena on herättää kuluttajien huomiota loppukesän ja syksyn suotuisaan istutusajankohtaan. Juuri nyt on kasvien kannalta ehdottomasti paras istutusajankohta, kertoo Sami Pihkoluoma Pinsiön Taimistolta. 

Istutustapahtuma on osa valtakunnallista Syystaimijuhlaa, jota vietetään 1.–10.9.2023