Tomaattien ja kurkkujen suursesonki alkanut – tarjonta erinomainen

Aurinkoinen huhtikuinen viikko tuo mukanaan myös runsaan tarjonnan kotimaisia kasvihuonevihanneksia hevitiskeille.

– Tällä viikolla alkaa toden teolla kotimaisten kasvihuonevihannesten suursesonki. Erilaisten kotimaisten tomaattien tarjonta kaupoissa kasvaa reilusti tällä viikolla. Kurkun kasvaneesta sadosta ollaan saatukin nauttia jo muutama viikko. Hyvä tarjonta heijastuu tietenkin myös kuluttajahintoihin, vakuuttaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes.

Tomaattien tuotantomäärät lisääntyvät viikko viikolta. Kurkun tuotantomäärät alkavat olla jo tapissaan.

Erinomainen vihanneskesä tulossa

Haasteellinen talvi vaikutti tilapäisesti tomaatin ja kurkun viljelymääriin, mutta poikkeustilanne on ohi ja kevätsesonki alkanut. Tomaatin ja kurkun lisäksi myös salaatteja ja yrttejä saadaan kasvihuoneista tänä keväänä ja kesänä runsaasti. Lisäksi kotimaista paprikaa ja chiliä ilmestyy kauppojen tiskeille runsain määrin.  

– Alkanut sesonki kestää runsaimmillaan pitkälle syksyyn saakka. Tarjonta ei suinkaan lopu syksyyn, vaan saamme nauttia kotimaisia kasvihuonevihanneksia vuoden ympäri tulevaisuudessakin. Uskomme, että ruuantuotanto kasvihuoneissa jatkuu normaaliin tapaan tästä eteenpäin vuoden jokaisena päivänä kuten ennenkin, Remes sanoo.

– Kasvihuoneviljelyä tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän, kun sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja ruuantuotannon on tapahduttava hallituissa olosuhteissa. Suomalainen kasvihuoneviljely- ja osaaminen on maailman huippua jo nyt, ja se tulee olemaan sitä myös tulevaisuudessa. Meillä on vahva luottamus siihen, että kuluttajat haluavat jatkossakin ostaa kotimaisia kasvihuonevihanneksia, pohtii Remes.

Suomalaisten suosikit ovat hyvän olon ruokaa

Suomessa viljellyillä tomaateilla, kurkuilla ja salaateilla on kiistaton paikkansa suomalaisten ruokapöydässä. Kasvihuonevihannekset kattavat noin 30 prosenttia suomalaisten syömistä tuoreista vihanneksista – vuonna 2022 näitä tuoteryhmiä viljeltiin asukasta kohden noin 17 kiloa.

Kotimaisten tomaattien ja kurkkujen popsiminen on hyvin tasaista läpi vuoden, joten niillä on tärkeä paikka suomalaisten ravitsemuksessa vuodenajasta riippumatta. Kasvihuonevihannekset tekevät niistä nauttivalle hyvää monella tavalla.

– Kotimainen kurkku, tomaatti, salaatti ja yrtit ovat todellista hyvän olon ruokaa. Kun ostaa kotimaassa viljeltyjä kasvihuonevihanneksia, voi olla varma siitä, että ruoka on terveellistä, vastuullista ja työllistävää. Hyvän olon ruoka tekee hyvää monessa mielessä, Remes muistuttaa.