Salaatteja saadaan sydäntalvellakin

Sähkön huippuhinnat pudottavat tomaatin ja kurkun talvituotannon jopa kolmannekseen totutusta. Salaattien tuotannossa pärjätään vähäisemmällä valotuksella. Honka Holding Oy aikoo viljellä salaatteja normaalin määrän kovista kustannuspaineista huolimatta. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2022.  Katso video tämän jutun lopusta.

Tomi Levonen on johtanut Honka Holding Oy:n yrityksiä keväästä 2019.

PUUTARHA-SANOMAT / PÖYTYÄ

Honka Holding Oy:n kasvihuoneyritykset ovat Honkatarhat Oy Honkajoella ja Kyröntarhat Oy, jonka kasvihuoneita on Pöytyän kunnan Kyrön kylässä ja Marttilassa. Yhteensä kasvihuoneita on yli 7 hehtaaria.

– Tuotamme 25 miljoonaa jääsalaattia vuodessa, minkä päälle tulee muita salaatteja ja yrttejä. Osuutemme Suomen jääsalaattien tuotannosta on puolet, vaikka hehtaareista osuus on pienempi, laskee toimitusjohtaja Tomi Levonen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Eurooppaan kohdistuva energiasota aiheuttavat suuria vaikeuksia suomalaiselle kasvihuonetuotannolle tulevana talvena.

– Alalle on tulossa hurjia muutoksia. Tavaraa ei ole riittävästi, joten mikä tulee lopputuotteen hinnaksi ja ostavatko kuluttajat kalliita vihanneksia, ihmettelee Tomi.

Tomi toteaa vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin sähköhintojen olevan niin korkeita, että moni yrittäjä myy sähkösopimuksensa, mistä saa parempaa hintaa kuin tuottamalla vihanneksia. Jos talvituotannosta uhkaa tulla miljoonatappio, on helppo päättää, että laitos suljetaan.

Tasapainoilua valotuksella ja lämmityksellä

Tomi Levonen lupaa, että Honka Holdingin yritykset tulevat tuottamaan täysillä salaatteja.

– Salaatin tuotannossa voidaan vähentää valotusta, jolloin viljelykierto hidastuu. Salaatilla on kuitenkin pelivaraa enemmän kuin kurkun ja tomaatin viljelyssä.

– Me olemme varautuneet sähkön ostoihin pitkillä sopimuksilla. Honkajoella hyödynnämme Honkajoki Oy:n lauhdelämpöä. Kyrössä ja Marttilassa sekä Mykoran sienimössä lämmönlähteenä on nestekaasu, jonka hinta on kolminkertaistunut kahdessa vuodessa. Se mikä Honkajoella säästyy, menetetään muissa yksiköissä.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 9/2022 (Lehden hinta on 5€, tilaajille kaikki arkiston 182 lehteä ovat maksuttomia!)

Sallater fås också i midvintertid

Honka Holding Oy:s växthusföretag är Honkatarhat Oy i Honkajoki och Kyröntarhat Oy, vars växthus ligger i kommunerna Pöytis och S:t Mårtens. Sammanlagt finns det över 7 hektar växthus.

  • Vi producerar 25 miljoner isbergssallater per år, och därpå tillkommer andra sallater och örter. Vår andel av Finlands produktion av isbergssallat är hälften, även om andelen i hektar är mindre, räknar verkställande direktören Tomi Levonen.

Företaget har gått in för att automatisera sallatsproduktionen. I stället för i krukor sås fröna direkt i stenullsremsor, som de av automatiken styrda rännorna transporterar genom växthuscykeln. En människa rör första gången vid sallaten när skörden skärs.

  • Skärningen görs för hand, för samtidigt avlägsnas dåliga blad. Det behövs en människa för att säkerställa kvaliteten, konstaterar Tomi.

Bakom sallatens odlingsautomatik är Green Automation Ltd Oy, som Timo Rapila grundade redan år 2002. För att exportera odlingsteknologi grundades år 2010 Green Automation Export Ltd Oy (GAE), vars namn 2018 ändrades till Green Automation Group Ltd Oy. Dess huvudägare är familjen Laine, som äger Veikko Laine Oy. Finsk odlingsteknologi exporteras världen runt med mycket god framgång.

Iskall vinter väntar

Rysslands anfall mot Ukraina och energikriget som riktar sig mot Europa förorsakar stora problem för den finländska växthusproduktionen den kommande vintern.

  • Det är drastiska förändringar på kommande inom sektorn. Det finns inte tillräckligt med varor, så vad blir slutproduktens pris och köper konsumenterna dyra grönsaker, funderar Tomi.

Tomi konstaterar att elpriserna det första kvartalet år 2023 är så höga att många företagare säljer sina elavtal, vilket ger ett bättre pris än att producera grönsaker. Om vinterodlingen riskerar att förorsaka miljonförluster, är det enkelt att ta beslutet att stänga anläggningen.

  • Om företaget lägger ner för vintern, är det inte enkelt att starta upp produktionen igen. Vi har erfarenhet av det, för enheten i S:t Mårtens var tom i två år. Omstarten sker inte i en handvändning.

Försörjningsberedskapen kan upprätthållas genom att under den kritiska tiden betala tilläggspris – 10 cent i början av produktionsledet betyder redan mycket, konstaterar Tomi.