Via kasvimaa ratkaisi kasviskulutuksen ongelmia

Via Kasvimaa -tuotteet ovat syntyneet HKScanin ja Vihannes-Laitilan yhteisprojektina, jonka vetäjäksi perustettiin huhtikuussa 2022 uusi yhteisyritys Kasviskonttori Oy. Uudessa (9/2022) Puutarha-Sanomat -lehdessä on toimitusjohtaja Timo Hansion haastattelu.

Timo Hansio esittelee Via Kasvimaan värikkäitä tuorekasviksia, jotka ovat kokkausta vaille valmiita.

Lasten nirsoilu karsii kasvisten käyttöä monissa lapsiperheissä. Kasvisten heikko säilyvyys koetaan myös ongelmaksi. Kasviksia haluttaisiin käyttää monipuolisemmin, mutta aina ei osaaminen ja uskalluskaan riitä uusiin kasviskokeiluihin. Nämä kasvisten käyttöön liittyvät pulmat nousivat esiin HKScanin kesällä 2022 teettämässä Kasvisten käyttö -tutkimuksessa.

Via Kasvimaa -tuotteet ovat käyttövalmiita, tuoreita valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja vihanneksia ja juureksia, joissa ovat yrtit sekä tuore- ja kuivamausteet mukana.

Via Kasvimaa tuo monipuolisuutta, uusia makuja ja helppoutta ruoanlaittoon. Esimerkiksi myskikurpitsa on kiinnostava, juuri nyt sesongissa oleva raaka-aine, mutta sen kuoriminen ja pilkkominen on työlästä. Puhumattakaan punajuuresta, sen saaminen kypsänä ja herkullisena lautaselle on sotkuista ja vie aikaa.

– Via Kasvimaa -tuotteet oikaisevat monta vaihetta ruoanlaitossa ja säästävät vähintään vartin verran ruoanlaittoaikaa. Tämä aikasäästö päivittäisessä ruoanlaitossa tuo yhden työpäivän verran lisää tunteja muuhun käyttöön kuukaudessa, kertoo Kasviskonttori Oy:n toimitusjohtaja Timo Hansio.

Via Kasvimaa on valmistanut punajuuren helppokäyttöiseen muotoon.

Helposti herkullista – kattilassa, uunissa ja pannulla

Via Kasvimaa -tuoteperheeseen kuuluu kattilassa, uunissa ja pannulla valmistettavia tuotteita: keittoainekset, uunivalmiit kasvikset ja -perunat sekä maustetut kokkauskasvikset.

Keittoaineksissa on pilkottujen tuoreiden kasvisten lisäksi huolella mietitty yhdistelmä mausteita.

 – Kasvikset ja neste kattilaan, keitä, soseuta, lisää suola oman maun mukaan ja sosekeitto on valmis, kertoo Hansio.

Uunivalmiilla kasviksilla ja -perunoilla lisäke valmistuu ilman työlästä pilkkomista tai tiskiä. Uunivalmiista pakkauksesta otetaan vain kansi pois ja laitetaan uuniin! Tuotteissa on mukana tuoreita yrttejä, valkosipulia sekä muita mausteita, ja ne sopivat lisäkkeeksi sellaisenaan esimerkiksi lihan, kalan tai kanan kylkeen. Uunivalmiita kasviksia voi käyttää kypsennyksen jälkeen myös salaateissa.

– ’One Pot’ maustetut kokkauskasvikset ovat oikopolku suosittuihin yhden padan ruokiin. Via Kasvimaa -tuotteissa käytetään satokauden parhaita raaka-aineita, sanoo Hansio.

Via Kasvimaa -tuotteiden tuoreista kasviksista vastaa Vihannes-Laitila. Tuotteissa käytetään satokausien mukaan kotimaisia raaka-aineita aina, kun ne ovat sesongin puolesta laadukkaita ja tarvittava määrä saatavilla. Valtaosa Via Kasvimaa -tuotteiden raaka-aineista tulee Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueelta. Tuotevalikoima elää satokausien mukaan.

– Raaka-aineiden tuoreudesta ja herkullisuudesta emme tingi. Näin syksyllä Via Kasvimaa -pakkauksissa on esimerkiksi juuri maasta noukittuja raitajuuria, jotka ovat nyt parhaimmillaan. Vastaavasti keväällä Via Kasvimaa -tuotteissa on enemmän grilliin sopivia raaka-aineita, kuten kesäkaaleja ja uusia sipuleita, kertoo HKScanin Suomen tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom.

Kuoret ja naatit menevät hyötykäyttöön

Via Kasvimaa -tuotteiden käyttö on oiva keino kotien ruokahävikin vähentämisessä. Kasvisten kuorimisesta ja pilkkomisesta syntyvästä biojätteestä ei kotikokkien tarvitse huolehtia itse. Tuotannossa syntyvä kuorijäte sekä muut tuotantoon kelpaamattomat osat hyödynnetään eläinrehuna tai biokaasun tuotannossa HKScanin materiaalitehokkuusperiaatteiden mukaisesti. Tehokkaalla materiaalien hyödyntämisellä pienennetään merkittävästi ruoantuotannon ympäristövaikutuksia.

– Ruokahävikkiä ei tule myöskään siitä, että tiettyyn reseptiin ostetusta porkkanapussista osa jää käyttämättä tai parin timjaminoksan tarpeeseen joutuu ostamaan kokonaisen yrttiruukun, josta osa jää kuivumaan keittiön pöydälle. Joku kiinnostava resepti voi jäädä kokonaan kokeilematta, kun siihen tarvittavaa sitruunaruohoa tai kaffir limen lehteä ei löydykään lähikaupasta. Via Kasvimaa -tuotteissa oikea määrä tarvittavia yrttejä on mukana pakkauksissa. Ratatouillekin valmistuu kätevästi, kun kaikki siinä tarvittavat raaka-aineet voi ostaa tuoreena yhdessä pakkauksessa mausteineen. Suolaa Via Kasvimaa -tuotteisiin ei ole lisätty, kertoo Nordblom.

Via Kasvimaa-tuotteiden tuotekehityksestä ja resepti-ideoista ovat vastanneet HKScanin asiantuntijat ja kokit. Via Kasvimaa -tuotteet on pakattu rasioihin ja ne ovat ensimmäisessä vaiheessa hyvin varusteltujen S-ryhmän kauppojen tuorehedelmä ja -vihannesosastojen kylmähyllyissä 12.10.2022 alkaen.