Nordic Caraway voitti Agri-INNO 2022 -palkinnon

Maatalousalan innovaatiopalkinto Agri-INNO 2022 on myönnetty Nordic Carawaylle, jonka innovaatio on antibioottinen kuminaöljy, jolla voidaan merkittävässä määrin korvata antibiootteja ja parantaa tuotantoeläinten terveyttä. Suomen Messusäätiön rahoittama 10 000 euron arvoinen palkinto jaettiin MaatalousKonemessuilla 13.10. Helsingin Messukeskuksessa.

Agri-INNO 2022 voittaja Nordic Caraway. Kuvassa tj Juha Hemminki. Kuva: Emmi Kähkönen

Agri-INNO:n valintaraadissa Nordic Carawayn tuotetta kuvattiin erittäin innovatiiviseksi. Antibioottinen kuminaöljy on vaikuttava innovaatio, jolla on hyvät globaalit kaupallistamisen mahdollisuudet.  Rehuvalmistajat hakevat jatkuvasti lisäaineita jotka parantaisivat tuotantoeläinten terveyttä ja tuottavuutta. Tätä varten rehuihin lisätään joissakin maissa rutiininomaisesti erilaisia antibiootteja, mikä aiheuttaa kasvavaa resistenssiä. Kuminan komponenttia sisältävä valmiste on täysin luonnollisista aineista koostuva ja sen käytöllä voidaan merkittävässä määrin korvata antibiootteja ja parantaa tuotantoeläinten terveyttä. Lisäksi kuminan kokonaiskäyttö kasvaisi, mikä mahdollistaisi viljelyalan lisäämisen ja sitä kautta viljelykasvien monipuolistumisen.

Nordic Caraway on kuminatuotteisiin keskittynyt myyntiyhtiö. Se on pitkäjänteisesti tutkinut kuminan eri komponenttien funktionaalisia ominaisuuksia ja löytänyt koostumuksen, jolla on merkittävä vaikutus tuotantoeläinten suoliston mikrobikantaan. Yhdisteen on osoitettu määrätyissä olosuhteissa estävän haitallisten bakteerien kasvua tehokkaammin kuin kaupalliset antibioottivalmisteet. Vaikutus on osoitettu sekä in vitro että in vivo testeillä EFSA-hyväksytyssä alan johtavassa tutkimuslaboratoriossa.

Agri-INNO-palkinto jaetaan joka vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation. Palkinto myönnetään innovaatiolle, joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Neljä yritystä finaalissa

Agri-INNO-palkintofinalistit olivat tänä vuonna humalatarha Arctic Hopyard, karuselliviljelyn Hortimill, kierrätyslannoitteita tuotteistanut Nanopar ja kuminatuotteisiin keskittynyt Nordic Caraway. 

Suomen Messusäätiön Agri-INNO-palkinnon voittajan päätti tuomaristo, johon kuuluvat päätoimittaja Jouko Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseurasta  ja toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta.

Agri-INNO-palkinnon voitti vuonna 2018 GrainSense, vuonna 2020 Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen ja vuonna 2021 Tracegrow.