Tomaatin tuotanto vähenee puoleen tulevana talvena

Energiakriisi kurittaa myös kasvihuonealaa. Suurin tuotantokustannus kasvihuoneyrityksille on energia ja koska kaikkien energianlähteiden hinta on noussut merkittävästi, erityisesti sähkön, on monen kasvihuoneyrityksen sopeutuminen tilanteeseen erittäin hankalaa. Osa kasvihuoneviljelijöistä on tehnyt päätöksen olla viljelemättä tänä talvena.

Kauppapuutarhaliitto ennakoi tomaatin viljelyn puolittuvan talvella aikaisempiin talviin verrattuna.

– Kotimaisen tomaatin talviviljelystä jää tänä talvena pois tämän hetken arvion mukaan noin puolet normaalista tuotannosta. Kurkulla pudotus on pienempi: arviolta 10–20 prosenttia, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Tomaatin ja kurkun satoa korjataan vähemmän joulu-huhtikuussa, ja se tulee näkymään hevitiskeillä. Vaikutus voi näkyä markkinoilla jonkin verran myös muilla kasvihuonetuotteilla, kuten salaateilla ja yrteillä, mutta niiden saatavuus tulee olemaan luultavasti hyvällä tasolla. Tämä johtuu siitä, että tomaatit ja kurkut tarvitsevat enemmän valotusta kuin ruukkuvihannekset.

– Mediassa on näkynyt virheellistä tietoa, että kotimaista tomaattia tai kurkkua ei saisi talvella ollenkaan. Sellaista tilannetta ei ole tulossa, sillä osa viljelijöistä viljelee näillä näkymin normaalisti ja laadukkaita kotimaisia kasvihuonetuotteita on ympäri vuoden saatavilla, Kangas sanoo.

Kotimainen kasvihuoneviljely on tulevaisuuden ala

Talvi tulee olemaan kasvihuoneviljelijöille ennennäkemättömän hankala, mutta kun kriisistä selvitään, on tulevaisuus valoisa.

– Kasvihuoneviljely on tulevaisuuden ala Suomessa. Ilmaston muuttuessa tarvitsemme ruuantuotantoa, joka tapahtuu säältä suojassa. Suomalaisilla kasvihuoneyrittäjillä on maailmanluokan osaamista ruuan tuottamisesta kontrolloiduissa olosuhteissa. Suomessa saadaan esimerkiksi kurkkua keskimäärin yli 100 kiloa neliöltä, mikä on eniten koko maailmassa, Kangas muistuttaa.

Suomalaiset kasvihuoneyritykset ovat kiinnittäneet ahkerasti huomiota ilmastovaikutukseensa viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan ala on pudottanut hiilijalanjälkeään yli 50 prosenttia vuodesta 2004. Pudotus johtuu siirtymisestä uusiutuviin energianlähteisiin. Tutkimuksesta selviää myös suomalaisten kasvihuoneiden vastuullinen veden käyttö. Esimerkiksi Espanjassa tomaatin vesijalanjälki on 91 kertainen suomalaiseen tomaattiin verrattuna. Tämä johtuu siitä, että Suomessa on paljon vahvemmat ja hyvin uusiutuvat vesivarat kuin Espanjassa ja suomalainen kasvihuoneviljely käyttää vettä vastuullisesti.

– Laadukas ja vastuullinen ruuantuotanto kantaa tulevaisuuteen. Kasvihuoneviljely on tässä kehityksessä suunnannäyttäjä Suomessa, Kangas sanoo.