Puutarha-Sanomien pääkirjoitus numerossa 8/2022 tarkasteli markkinoiden suuria ilmiöitä:
Putin sota Ukrainassa ja energiasota EU-maita vastaan on laittanut liikkeelle dominoilmiön. Maakaasun niukkuus ja korkea hinta nostavat sähkön, lannoitteiden, pakkausten, kuljetusten ja kaikkien muidenkin tuotantotekijöiden hintoja. Läntisten yhteiskuntien vakaus on vaakalaudalla, ja tähänhän Putin pyrkii.
Ukrainan maatalouden tuotanto on kärsinyt ja sen viljan vienti on Venäjän kuristuksessa suurissa vaikeuksissa, minkä seurauksena nälänhätä uhkaa monia Afrikan ja Lähi-Idän maita. Kesä 2022 on ollut laajalti Euroopassa liian kuuma ja kuiva ja vihannesten ja perunoiden sadot jäävät heikoiksi.
Suomessa kauppaketjut käyvät kireää hintakilpailua, ja niiden mainonnassa toistuvat sanat halpa, halvempi, halvin. Tämä pakottaa ketjujen ostajia pitämään elintarvikkeiden ostohinnat myös halpoina, vaikka tiedossa on, että maa- ja puutarhatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet ja edelleen nousevat järkyttävän väkevästi.
Jos viljelijät joutuvat myymään jatkuvasti tappiolla, niin tuotanto loppuu. Tuonninkaan varaa ruokahuoltoamme ei voi rakentaa, ja sitä paitsi muualla Euroopassa monien alkutuotteiden hinnat ovat korkeammat kuin meillä.
Kauppa on ylivoimaisen vahva markkinaosapuoli. Sen vastuulla on, että suomalainen elintarvikeketju voi alkutuotanto mukaan lukien hyvin. Jos ketju romahtaa, niin ylitarjonta vaihtuu pulaan. Silloin valta vaihtuu ja tuottajista tulee elintarvikeketjun vahvin osapuoli. Näin oli viimeksi sota-aikana ja sen jälkeen, kun elintarvikkeita sai riittävästi vain mustasta pörssistä, kirjoitti päätoimittaja Jouko Tikkanen.