Kurkkutehtaan tuloksia odotetaan

Matalien kasvien kuten salaattien ja yrttien vertikaaliviljely alkoi Suomessa viitisen vuotta sitten. Nyt Luke selvittää korkeiden ja köynnöstävien kasvien viljelyä kasvitehtaassa monikerrosviljelynä. Piikkiön koeasemalla tutkitaan kurkun kasvatusta vaakatasossa ja useassa kerroksessa. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 8/2022. Katso jutun lopusta video!

Juha Näkkilä toteaa, että kurkkutehdasprojekti päättyy tämän vuoden lopussa.

PUUTARHA-SANOMAT / KAARINA

Luke sai Business Finlandilta Research to Business -rahoitusta tutkimukseen, jolla selvitetään korkeiden tuotantokasvien vertikaaliviljelyn ratkaisua. Markkinoilla ei ole vielä ratkaisuja ja teknologiaa, jotka mahdollistaisivat kurkun tai papujen kustannustehokkaan kasvattamisen kasvitehtaassa monikerrosviljelynä.

– Projektin lähtökohtana on Lukessa tehty keksintö, jolle on haettu patenttisuojaa. Projektin aikana valmistellaan vertikaaliviljelykonseptin kaupallistamismahdollisuuksia ja -väyliä sekä tavoitellaan uutta liiketoimintaa joko startup-yrityksen tai lisensioinnin kautta, kertoo projektin päällikkönä erikoistutkija Titta Kotilainen.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerosta 8/2022. Lehden hinta on 5 €, tilaajille kaikki 181 arkistoitua lehteä ovat ilmaisia.