Pääkirjoitus: Ilmainen raha vääristää

Ukrainasta paenneista henkilöistä 35 000 on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta. Heidän kuuluu saada vastaanottoraha, jonka suuruus on noin 300 euroa kuukaudessa. Jos henkilö työllistyy, menettää hän tämän ilmaisen rahan. Näin kirjoitti päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomien numerossa 7/2022.

Puutarha-Sanomien numerossa 7/2022 tulee esille, että ukrainailaisten saama vastaanottoraha on ollut työn hakemisen ja vastaanoton esteenä. Kuvassa olevalle mansikanistuttajalle työ on kelvannut.

Suomi on rakentanut ukrainalaisille kuten omille kansalaisilleenkin kannustinloukun. Suomessa on 260 000 työtöntä, vaikka samanaikaisesti monilla aloilla on huutava työvoimapula. Kaikkien ei kannata mennä töihin, kun elämiseen riittää ilmainen raha. Työhön menon kynnys kasvaa, kun oppii olemaan jouten.

Marjatilat eivät saaneet tänä kesänä riittävästi poimijoita ja satoa jäi peltoon. Ukrainalaisia on pidetty luotettavina ja ahkerina työntekijöinä, ja heidän varassaan onkin vuosikausia ollut viljeltyjen marjojen talteen saaminen. Kausityölupiin perustunut työntekijöiden palkkaaminen on toiminut, vaikka byrokratian paisuminen onkin sitä kangistanut.

Tilapäisen suojelun statuksen saaneilla ukrainalaisilla on ollut oikeus työntekoon. Heistä kuitenkin vain pieni osa on hakeutunut työmarkkinoille. Sotatraumojen aiheuttama työkyvyttömyys on ymmärrettävä este. Passiivisuuden merkittävänä syynä voi myös olla vastaanottoraha, jonka suuruus ylittää heidän palkkansa Ukrainassa.  

Marjatiloilta kerrotaan, että moni ukrainalainen olisi tullut töihin, jos palkan olisi saanut pimeästi. Tästä viljelijät ovat kieltäytyneet ja kärsineet mieluummin sadonmenetykset. Viranomaiset tekevät viljelmille tiuhaan tarkastuksia, joissa palkanmaksun perusteet tulee olla tarkoin TES-sopimuksen mukaisesti kunnossa.

–Työhaluttomuudesta ei ole syyttäminen ukrainalaisia, vaan Suomen järjestelmää. Ilmaisen rahan jakaminen työkykyisille on myrkkyä yhteiskunnan terveelle toiminnalle, päätti Tikkanen kirjoituksen.

Lue Puutarha-Sanomat lehti tästä linkistä. Lehden hinta 5 €, tilaajille koko 180 lehden arkisto on ilmainen. Klikkaa tilaamaan lehti tästä.