Lyhytkiertoisen kurkun strategia puree

Luukkaisen Puutarhassa on hiottu vuosikymmenten ajan kurkunviljelyn tuotanto- ja talousprosessia. Energian hinnasta ei tuotantoon ole tullut ongelmaa. Ilman valotusta kasvatetun kurkun tuotantomäärä on sopeutettu Pohjois-Karjalan kulutukseen. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2022. Katso video tämän jutun lopusta.

Reima Luukkainen kertoi elokuun 3. päivänä, että kuvassa oleva kurkkukasvusto oli jo latvottu ja satoa siitä otetaan vielä parin viikon ajan, jonka jälkeen huoneeseen istutetaan vielä uudet taimet. Satoa otetaan vain runkokurkuista.

PUUTARHA-SANOMAT / KITEE

Reima Luukkaisen kurkunviljely perustuu hänen isänsä Pertti Luukkaisen luomaan matemaattiseen malliin, jolla tuotantoprosessit simuloidaan optimaalisiksi niin tuotannon kuin taloudenkin osalta. Rajoittavana tekijänä on viljely pelkän luonnonvalon avulla, jolloin satoa saadaan puolen vuoden ajan, maaliskuun lopulta lokakuulle.

– Olemme vuosikymmenten ajan kehittäneet valottoman viljelyn tekniikkaa ja dataa on kertynyt paljon. Uusi oivallus on otettu tänäkin kesänä käyttöön. Emme pyri maksimaaliseen satoon, vaan markkinoiden kannalta sopivaan määrään ja taloudellisesti järkevään pakettiin.

– Vuosi 2022 osoittaa, että olemme tehneet oikeansuuntaiset strategiset valinnat. Käytämme sähköä marginaalisen vähän verrattuna valoviljelyyn, toteaa Reima.

Kiteen Tolosenmäessä on kasvihuonealaa 1,5 hehtaaria, viimeisin 0,4 hehtaarin laajennus tehtiin kaksi vuotta sitten. Lisäksi kurkun tuotantoa on puoli hehtaaria Onkamon entisellä metsätaimitarhalla.

– Me vaihdamme kasvuston 3–4 kertaa kaudessa. Satoa otetaan vain runkokurkuista. Emme poista lainkaan lehtiä emmekä kurkun alkuja, kertoo Reima työnsäästöstä.

Reima on tyytyväinen tänä kesänä toteutuneeseen kurkun hintaan.

– Vuosien ajan kurkusta on ollut ylitarjontaa. Energian kalleus näyttää nyt sopeuttaneen tuotantoa. Tuotantomäärämme on puoli miljoonaa kiloa vuodessa ja kurkun hintataso määrää liikevaihdon suuruuden. Viime vuosi oli kehno, mutta olemme onnistuneet pyörittämään yritystä kannattavasti joka vuosi.

Reima toteaa, että energian hinnannousu on nostanut kustannuksia välillisesti, kun rahdit, muovit ja lannoitteet ovat kallistuneet. Kurkut pakataan Euro Pool Systemin (EPS) kierrätyslaatikoihin.

– Me lämmitämme kasvihuoneet bioenergialla – palaturpeella ja hakkeella. Turvetoimituksissa oli kipuilua, kun turveyrittäjät olivat jo lopettamassa toiminnan. Emme tee turpeesta kuutiokauppaa, vaan ostamme Vapolta (nyk. Neova) megawattitunteja, jotka lasketaan kuormakohtaisten näytteiden avulla, selvittää Reima.

Biolämpölaitos on Biofiren toimittama. Siinä on vuonna 2019 hankittu 1,5 megawatin kattila ja aiemmin hankittu 0,5 megawatin kattila. 

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 7/2022, lehden hinta on 5€, mutta tilaajille kaikki 180 lehteä ovat maksuttomia, tee tilaus klikkaamalla stä.