Varhaisperuna onnistui tänä kesänä

Varhaisperunamarkkinat vaihtelevat rajusti, mutta tähän kauteen Varsinais-Suomen viljelijät voivat olla tyytyväisiä. Myöhäisestä aloituksesta huolimatta sato onnistui eikä romahdusta markkinoilla tapahtunut. Perävainion tilalla viljely tulee jatkumaan.  Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2022. Katso video jutun lopusta.

Pekka ja Joni Perävainio viljelevät varhaisperunaa ja porkkanaa.

PUUTARHA-SANOMAT / LAITILA

Perävainion tilalla vahaisperunan nosto alkoi 2 viikkoa ennen juhannusta, viikon pari normaalia myöhemmässä. Pekka Perävainio kertoo, että perunan kylvössä oli hankaluutta.

– Ensimmäiset kylvöt päästiin tekemään hyvin, mutta sitten oli taukoa. Paikoin pelloilla oli jäätä jopa 30 senttiä, kun lumi oli sulanut ja jäätynyt vuorotellen. Jotkut rikkoivat jäätä jopa kaivinkoneella, että saivat jään sulamaan.

Perävainion tilasta muodostettiin keväällä 2021 maatalousyhtymä, kun Joni Perävainio lopetti vuosiksi venyneen työkeikan Olkiluoto kolmosen ydinvoimalatyömaalla ja palasi kotitilan hommiin.

– Varhaisimmilla perunamailla istutusten peittona käytämme muovia ja harsoa yhdessä, sitten vain harsokatetta. Lajikkeina meillä on Solist, Timo, Annabelle ja Siikli, kertoo Joni.

–  Tänä kesänä varhaisperunan kauppa on käynyt viime vuotta paremmin, mutta kustannuksetkin ovat nousseet. Perunan hinnan romahdusta ei ole ollut, sanoo Pekka tyytyväisenä.   

Perävainiot toimittavat koko satonsa Vihannes-Laitila Oy:hyn, jonka omistama Juuresvakka Oy pesee, lajittelee ja pakkaa perunat. Perävainiot ovat Vihannes-Laitilan osakkeenomistajia.

Perävainion maatalousyhtymällä on oma peltoa 65 hehtaaria ja lisäksi vuokramaita, jolloin viljelyala nousee 150 hehtaariin. Tila viljelee porkkanaa 20 hehtaarilla ja lisäksi viljaa. 

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2022. Koko 179 lehden arkisto on tilaajille ilmainen, muille 5 €/lehti.