Jari Suominen:
”Ensi kaudella ei enää kemiallisia torjunta-aineita”

Järvenkylän tilalla tehdään tieteellistä tutkimusta otsoniveden vaikutuksesta tunnelimansikan terveyteen ja kasvuvoimaan. Tila tuottaa rasioitua mansikkaa tasaisesti 5 kuukauden ajan.  Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2022, katso video jutun lopusta.

Jari Suominen toteaa Murano-lajikkeen olevan terve ja kasvuvoiminen otsonivesikäsittelyn ansiosta.

PUUTARHA-SANOMAT / SAUVO

Järvenkylän maatilalla on pitkä kokemus mansikantuotannon ja markkinoiden muutoksesta.

– Kun aloitin viljelyn 1980-luvulla, mansikkaa kerättiin 3 viikon ajan, mutta nyt satoa tulee joka päivä 5 kuukautta. Enimmillään meillä oli 50 hehtaaria mansikkaa avomaalla, ja nyt sitä on enää 3 hehtaaria, kertoo Jari Suominen, jonka poika Sauli Suominen hoitaa maatilaa.

Avomaa on korvautunut tunneleilla, joita on 3,5 hehtaaria. Lisäksi marjantuotannossa on 2600 neliön moderni kasvihuone. Tunneleihin istutetaan mansikan ja vadelman taimia tarkan viikko-ohjelman mukaan, jotta satoa saadaan tasaisesti. Avomaalla viljellään hernettä 30 hehtaarilla ja tankoparsaa 10 hehtaarilla.

Tunnelialasta on runsas hehtaari ollut kaksi kesää otsoniveden sadetusjärjestelmän piirissä, mistä on hyvät käytännön kokemukset.

– Halusin tieteellisen tutkimuksen siitä, mitkä ovat otsoniveden vaikutukset. Haluan varmuuden, että otsonivesikäsittelystä ei jää mitään jäämiä, perustelee Jari Suominen puoliksi rahoittamaansa tutkimusta, kun toinen puoli tulee Business Finlandilta.

Tutkittu tieto luo turvan

Järvenkylä Oy teki tälle kaudelle tutkimussopimuksen Turun yliopiston bioteknologian laitoksen kanssa. Tavoitteena on selvittää otsoniveden vaikutukset sadon määrään, kasvitauteihin, fotosynteesiin, lehtien klorofyllipitoisuuteen, marjan visuaaliseen laatuun ja hyllykestävyyteen sekä otsonijäämät mansikoissa.

Arto Soitamo Turun yliopistosta on selvittänyt otsonivesikäsittelyn vaikutusta fotosynteesiin.

Tutkijana on filosofian tohtori Arto Soitama ja työn ohjaajana dosentti Esa Tyystjärvi. Koealana on 27 pitkää tunnelimansikkariviä, joista 2 rivillä käytetään kemiallista torjuntaa yhdessä otsoniveden kanssa ja kahdella kontrollirivillä ei kumpaakaan ja loput rivit ovat otsonivesikäsittelyn alla. Lajikkeena on jatkuvasatoinen Murano.

– Olemme keskittyneet fotosynteesiin eli miten auringonvalosta tehdään hiilidioksidin avulla sokereita. Mittaamme mansikan lehdistä kaikki fotosynteesin parametrit: valoreaktio yhden ja valoreaktio kahden sekä ATP:n muodostuksen.  Se antaa tietoa, miten kasvi voi ja miten hyvin se pystyy tuottamaan sokereita marjojen tuottamiseen, kertoo Arto Soitama. Hänellä on käytössä huipputarkka Photosynq-mittalaite.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2022.

l7k8KaFSeZk