Otsonivesi toimii marjatunnelissa

Marjatila Tyrnikka on ottanut käyttöön Happico Oy:n otsonivesimenetelmän. Mansikan tunneliviljelyssä ei ole ollut enää lainkaan tauteja ja tuholaisia. Viljelijä Veikko Yrjölä suosittaa menetelmää muillekin. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2022. Katso video jutun lopusta.

PUUTARHA-SANOMAT / KANGASALA

Veikko Yrjölä tarkastelee jatkuvasatoisen Favorin kypsymistä ja hän toteaa, että vasta täysin kypsässä marjassa on hyvä aromi.

Otsonivesi on mullistamassa kasvinsuojelun puutarhaviljelyssä. Veikko Yrjölä todistaa muutosta Marjatila Tyrnikassa, jossa otsonivesi otettiin käyttöön tälle kasvukaudelle mansikan tunneliviljelyssä.

– Viime vuonna mansikalla oli ripsiäisen vioituksia, minkä johdosta marjoista tuli kovia. Myös härmää oli. Tänä vuonna ei ole ollut mitään tauti- ja tuholaisongelmia.

Yrjölä toteaa otsonivesikäsittelyjen suojanneen kasvustot homeilta ja härmältä, vihannespunkilta ja ripsiäisiltä.
Marjanviljely on Veikko Yrjölälle toinen ammatti. Hän teki työuransa MTT:n Hämeen tutkimusasemalla Pälkäneellä ja viimeiset kolme vuotta Jokioisilla tutkimusmestarina vuoteen 2009, jolloin hän eläköityi virastaan. Ensimmäiset marjakasvit Veikko istutti vuonna 2001 kotitilalleen, joka aiemmin oli ollut vihannes- ja viljatila.

Ruiskutuspuomi on AntinKoneen valmistama. Suuttimet kastelevat kasvuston päältä ja sivuilta.

Marjatila Tyrnikka otti ison askeleen 2020, kun se aloitti tunneliviljelyn ensin pensasmustikalla ja seuraavana vuonna mansikalla ja vadelmalla. Haygroven tunneleita on pystytetty 1,5 hehtaaria.

– Viljely ja yrittäminen pitää eläkeläisen virkeänä, naurahtaa 78-vuotias Veikko. Yrityksessä on mukana myös hänen tyttärensä Katariina Yrjölä, joten isoille investoinneille on perustelut.

Lue ”Otsonivesi toimii marjatunnelissa” -artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 6/2022. Tilaajille koko 179 lehden arkisto on ilmainen, muille 5 €/lehti.