Kesko avaa banaanin matkaa kaupan hyllylle

Banaani on jo vuosikymmenien ajan ollut suomalaisten suosikkihedelmä, sen kulutus on lähes 20 kiloa henkilöä kohden. Banaanintuotannosta on kuitenkin tullut haastavampaa ilmastonmuutoksen ja sen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden vuoksi.

Kuivuus lisää banaaniviljelmillä kastelun tarvetta, kun taas lisääntyneiden sademäärien aiheuttama kosteus lisää tautiriskiä. Panostus ympäristön kannalta kestäviin tuotantotapoihin on tärkeää, jotta banaanin viljely voisi jatkua tulevaisuudessakin.

Banaania kasvatetaan Euroopassa Portugaliin kuuluvalla Madeiran saarella. Nämä banaanit ovat kuitenkin lyhyitä eikä ne täytä EU:n vaatimuksia. Madeiran banaania voi pitää kaupan vain Portugalissa.

– Avaamme Tuotteiden jäljillä -sivustolla K-kauppojen kestosuosikin alkuperää ja reittiä Suomeen sekä vastuullisuustyötä tuotteen takana. Kerromme muun muassa Pirkka Luomu Reilun kaupan banaanin merkittävimmistä viljelijöistä, ympäristön kannalta kestävistä tuotantotavoista sekä siitä, mihin Reilun kaupan lisää käytetään banaanitiloilla, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Luomutuotannolla on ympäristön kannalta monia etuja tavanomaiseen tuotantoon verrattuna. Luomupelloilla luonnon monimuotoisuus on suurempi ja luomuviljely ylläpitää maaperän kasvukuntoa tavanomaista tuotantoa paremmin. Lisäksi Reilu kauppa edistää ympäristöystävällistä banaanintuotantoa monin tavoin. Jotta tilat voivat myydä tuotteitaan Reilun kaupan tuotteina, niiden on muun muassa suojeltava metsiä, vähennettävä ilmastopäästöjä, energian ja veden kulutusta sekä tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden käyttöä.

Banaanit kypsyvät Vantaalla

Pirkka Luomu Reilun kaupan banaanien matka Ecuadorin viljelmiltä Suomeen kestää kokonaisuudessaan noin viisi viikkoa. Saapuessaan Suomeen banaanit ovat vielä vihreitä ja raakoja. Kaikki K-ruokakaupoissa myytävät banaanit kypsyvät K-ryhmän banaanikypsyttämössä Vantaan Hakkilassa. Banaanikypsyttämössä on 30 kypsytyshuonetta, joihin mahtuu yhteensä lähes miljoona kiloa banaania.

– Yrityksiltä odotetaan avoimempaa tietoa siitä, mistä tuotteet ovat kotoisin, miten tuotteiden ympäristövaikutukset minimoidaan ja kuinka työoloja valvotaan – tähän pyrimme vastaamaan Tuotteiden jäljillä -sivustollamme. Sivustolle valitaan erityisesti sellaisia K-ryhmän omien merkkien tuotteita, joiden raaka-aineiden kestävään tuotantoon liittyy haasteita, Jäske kertoo.

Pirkka Luomu Reilun kaupan banaanin lisäksi sivustolla kerrotaan mywear t-paidan, kaikkien Pirkka- ja K-Menu-tonnikalasäilykkeiden, Pirkka Reilun kaupan ruusujen ja PROF Timber -puutavaran alkuperästä ja reitistä K-kauppoihin. Sivustolle lisätään jatkossa asiakkaiden ja muiden sidosryhmien toivomia tuotteita.