Netled Oy:ltä iso vertikaaliviljelmä Ruotsiin

Suomalaisen Netled Oy:n vertikaaliviljelyteknologialla viljellään yrttejä Ruotsin suurimmalle vähittäiskauppaketjulle ICA:lle. Kyseessä on ruotsalaisen yrttituottajan Oh My Greensin (OMG) Söderforsissa sijaitseva laitos, joka on maailman ensimmäinen Climate Neutral -sertifioituja yrttejä tuottava vertikaaliviljelylaitos. Yrtit ovat kaupoissa kesäkuussa 2022.

Netled, Pohjoismaiden johtava vertikaaliviljelyteknologiaan erikoistunut yritys, avaa yhdessä asiakkaansa, ruotsalaisen yrttituottaja Oh My Greensin (OMG), kanssa vertikaaliviljelylaitoksen Ruotsin Söderforsiin, noin puolentoista tunnin ajomatkan päähän Tukholmasta pohjoiseen. Laitos tuottaa neljäätoista eri yrttiä 2,7 miljoonaa ruukkua vuodessa.

Jakelijana toimii ICA, Ruotsin johtava elintarvikeketju, jolla on noin 1 300 myymälää ja noin 36 prosentin markkinaosuus. Tuotteet myydään ICA:n private label -brändin alla, joka on Pohjoismaiden ensimmäinen vertikaaliviljeltyjä tuotteita myyvä private label -brändi. Alkaen kesäkuusta 2022, tuotteet ovat saatavilla lähes 350 ICA-myymälälle Taalainmaan läänissä sijaitsevasta Avestan kaupungista pohjoiseen. 

”Netledin Vera®-vertikaaliviljelyteknologian avulla pystymme tarjoamaan ruotsalaisille kuluttajille tuoreempia, hyperpaikallisesti tuotettuja yrttejä huomattavasti pienemmällä hiilijalanjäljellä. Sekä asiakas että maapallo hyötyvät!”, Oh My Greensin toimitusjohtaja Moses Isik sanoo.

My Greensin toimitusjohtaja Moses Isik

”Syy, miksi ICA on asiakkaanamme on se, että he haluavat olla eturintamassa kehittämässä tulevaisuuden kestävää ruokajärjestelmää.”

Maailman ensimmäinen Climate Neutral -sertifioituja yrttejä tuottava vertikaaliviljelylaitos

Vertikaaliviljelyssä on huomattavia kaupallisia ja ympäristöön liittyviä hyötyjä. The Economist listasi vertikaaliviljelyn yhdeksi 22 nousevaksi teknologiaksi vuonna 2022* ja vertikaaliviljelyn markkinan koon on arvioitu yltävän jopa 19 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2027 mennessä.**

OMG:n laitos on maailman ensimmäinen vertikaaliviljelylaitos, joka tuottaa Climate Neutral -sertifioituja yrttejä. OMG laskee päästöjensä jalanjäljen siemenestä kaupan hyllylle tarkalla tasolla sisältäen raaka-aineet, varastoinnin, tuotannon, pakkaamisen ja logistiikan sekä tavarantoimittajien että asiakkaiden osalta. Sertifiointi on Climate Neutral Groupin myöntämä.***

Tuotantolaitos on rakennettu vanhaan 2 000 m2 kokoiseen terästehtaaseen ja se toimii uusiutuvalla tuulienergialla. Jäljelle jäävät hiilidioksidipäästöt kompensoidaan rahoittamalla 214 hehtaarin metsänistutusprojektia Intiassa.

Vertikaaliviljelmä on rakennettu entiseen terästehtaaseen.

Vertikaaliviljelyssä yrttien kasvatus tapahtuu sisätiloissa täysin kontrolloidussa, automatisoidussa ympäristössä. Kaikkia kasvatusolosuhteita, kuten ilmastoa, ravinteita, vettä, lämpötilaa ja valaistusta kontrolloidaan ohjelmiston avulla. Perinteiseen kasvihuoneviljelyyn verrattuna Vera®-laitoksen tuotantovolyymit voivat olla jopa 2,5-kertaiset, energiankulutus jopa 70 % pienempi ja veden kulutus jopa 95 % pienempi. Kokonaishiilijalanjälki voi olla lähes 80 % pienempi kuin tavallisessa kasvihuoneessa.

Vertikaaliviljely on suojassa luonnonilmiöiltä ja ilmastonvaihteluilta, mikä mahdollistaa ympärivuotisen viljelyn ja toimitusvarmuuden. Viljelylaitokset voi sijoittaa lähelle kuluttajaa, jolloin logistiikkakulut ja ympäristövaikutukset pienenevät ja kuluttajat saavat tuotteet tuoreempina. Vertikaaiviljelyssä ei myöskään käytetä torjunta-aineita.

”Aloitin vertikaaliviljelyn, koska näen, että olemme ajamassa kallionkielekkeeltä alas nykyisen ruoantuotannon kanssa. Minulla oli vahva tarve osallistua muutoksen nopeuttamiseen”, Moses Isik toteaa.

Teknologiakumppani avainasemassa

Avaimet käteen -vertikaaliviljelyprojektien toimittaja Netled ei ole ainoastaan teknologiayritys, vaan tarjoaa lisäksi kaiken tuen ja konsultaation kaupallisesti kannattavan vertikaaliviljelyliiketoiminnan rakentamiseksi.

”Harkitsimme 17 eri vertikaaliviljelyteknologian toimittajaa ja tulimme siihen lopputulokseen, että sekä teknologian, tietotaidon ja toimituskyvyn näkökulmasta Netled on vuosia kilpailijoitaan edellä”, Moses Isik sanoo.

”Kun haluat tehdä suuren, teollisen mittakaavan sijoituksen, on sinulla oltava kumppani, joka ymmärtää teknologian, jolla on asiantuntevat työntekijät, ja jolla on kokemusta projektitoimituksista. Kokonaisuus on monimutkainen. Me valitsimme Netledin ja olemme tyytyväisiä valintaamme.”

Netledille tuotannon aloittaminen merkitsee positioitumista vertikaaliviljelyteknologian Pohjoismaiden markkinajohtajaksi. 

Netled Oy:n toimitusjohtaja Niko Kivioja

”Tämä lanseeraus sekä mahdollistaa OMG:lle korkealaatuisten tuotteiden tuottamisen asiakkaille ympäri Ruotsin että toimii selkeänä esimerkkinä muille kasvattajille siitä, millaisia mahdollisuuksia Vera®-vertikaaliviljelyteknologiamme sekä asiantunteva projektitiimimme tarjoavat”, Netledin toimitusjohtaja Niko Kivioja sanoo.

Netled Oy on suomalainen AgTech-yritys, joka suunnittelee ja rakentaa huippuluokan avaimet käteen -vertikaaliviljelyteknologiaa sekä tarjoaa palveluita ja konsultaatiota teollisen mittakaavan kasvattajille. Netledin oma Vera®-vertikaaliviljelyteknologia mahdollistaa hyperpaikallisen, kestävän tuoretuotteiden tuotannon paikasta riippumatta. Netled on perheyritys, jolla on yli 35 vuoden kokemus kontrolloidusta sisätilaviljelystä. Yrityksessä on tällä hetkellä 27 työntekijää ja asiakkaita Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Lähi-Idässä ja Japanissa.

Oh My Greens (OMG) on ruotsalainen yrttituottaja, joka on osa Applied Value Groupia, ruotsalais-yhdysvaltalaista investointi-, johdon konsultointi, ja social impact -yritystä. OMG toimi Ruotsissa yhdessä sisaryrityksensä Bake My Dayn (BMD) kanssa. BMD on lähes 25 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä yritys, joka palvelee 800 eri asiakasta päivittäisillä kuljetuksilla 400 ruokakauppaan. Työskentelemällä yhdessä BMD ja OMG tarjoavat laajan skaalan korkealaatuisimpia tuoretuotteita vähittäiskauppaan Tukholman ja Mälardalenin alueilla, kattaen 40 % Ruotsin asukasmäärästä.

ICA on on Ruotsin johtava elintarvikealan vähittäiskauppaketju, jolla on noin 1 300 myymälää ja noin 36 prosentin markkinaosuus. ICA operoi liiketoimintaansa yhteistyössä itsenäisten ICA-kauppiaiden kanssa. Heistä kukin omistaa ja johtaa omaa myymäläänsä, mikä mahdollistaa heille sekä konseptien että valikoiman räätälöinnin paikallisen kysynnän mukaiseksi.