Silmusalaatti haastaa perinteisen ruoantuotannon

Luomuviljelijä Samuli Laurikainen kasvattaa ituja ja versoja Espoossa ympäristön kannalta fiksuin menetelmin. Heinäkuun 12. päivänä 10 vuotta täyttävä Silmusalaatti pyrkii muuttamaan suomalaista ruoantuotantoa kestävämmäksi omalla esimerkillään.

Samuli Laurikainen on kasvattanut silmusalaattia jo 10 vuotta. Lue artikkeli toiminnan alusta Puutarha-Sanomista nro 2/2012. Kuva Vesa Laitinen

Keran hallien kätköistä löytyvä moderni tuotantokokonaisuus on kaikkea muuta kuin perinteistä maataloutta. Vanhaan terminaalirakennukseen on luotu ihanteelliset kasvuolosuhteet itujen ja versojen kasvattamiseen: Valo, vesi ja lämpö on optimoitu eikä maaperää tai kasvualustaa tarvita. Silmusalaatit kasvavat siemenistä versoiksi neljässä päivässä ja 10 kerroksessa energiaa säästävien lamppujen avulla. Silmusalaatti on ollut alusta asti luomusertifioitua ruokaa, joka tuotetaan uusiutuvalla energialla.

– Haluamme tarjota kuluttajille ilmastoystävällistä, terveellistä, puhdasta ja helppoa syötävää. Silmusalaattihan on todellista lähiruokaa erityisesti helsinkiläisille, espoolaisille ja vantaalaisille, kertoo luomuviljelijä Samuli Laurikainen.

Perinteistä kasvihuoneviljelyä pienempi tilantarve mahdollistaa urbaanin viljelyn pääkaupunkiseudun ytimessä, kehä-III sisäpuolella. Isoa kuluttajajoukkoa lähellä tuotetun ruoan etuna on kuljetusetäisyyksien, -päästöjen ja -kustannusten pysyminen pieninä.

Maataloustuetonta yrityskasvua skaalattavuus mielessä

10 vuoden aikana Silmusalaatti on kasvanut Laurikaisen yrityksestä 10 ihmistä työllistäväksi suomalaiseksi ruoantuottajaksi. Yrityksen kasvu on tapahtunut tulorahoituksella, osaltaan uskollisten asiakkaiden ansiosta ja osaltaan elintarviketeollisuuden muutoksen vuoksi, mikä on mahdollistanut pienten paikallisten toimijoiden mukaantulon. Haasteita on myös vuosien varrella riittänyt.

– Silmusalaattien kasvatus on luokiteltu toisinaan elintarviketeollisuudeksi, jolloin toiminta ei kuulu maataloustukien piiriin ja toisinaan taas alkutuotannoksi, jolloin yritystuet karsiutuivat pois. Viranomaisen vaihteleva näkemys siitä, onko toiminta alkutuotantoa vai elintarviketeollisuutta, on määrittänyt, mitä lakeja kukin viranomainen toimintaan milloinkin soveltaa, kertoo Silmusalaatin perustaja ja pääomistaja luomuviljelijä Samuli Laurikainen. 

Vuonna 2015 Silmusalaatti pääsi keskusliikkeiden jakeluun. Kartonkipakkaukseen siirryttiin neljä vuotta sitten. Kuva: Vesa Laitinen

Suurimmat kehitysharppaukset ovat olleet keskusliikkeiden SOK:n ja Keskon jakeluun pääsy kolme vuotta toiminnan aloittamisen jälkeen vuonna 2015 ja itse kehitettyyn kartonkipakkaukseen siirtyminen vuonna 2018. Jatkuva toiminnan kehittäminen on Laurikaiselle luonnollista.

– Rakastan prosesseja ja ongelmien ratkaisemista. Kehitämme tuotantoa jatkuvasti skaalattavuus mielessä, tavoitteena paitsi kasvattaa myyntiä Suomessa, myös kehittää skaalattavaa konseptia ulkomaille vietäväksi, Laurikainen kuvailee tulevaisuuden suunnitelmia.

Silmusalaatti on Snafu Oy:n käyttämä tuotemerkki, jolla markkinoidaan neljää tuotetta: Alfalfa, Parsakaali, Tulinen ja Rouskuva Silmusalaattia. Silmusalaatteja on myynnissä hyvin varustetuilla vihannesosastoilla ympäri maata. Kaikki Silmusalaatit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ja luomusertifioituja.

Silmusalaatit kasvatetaan Espoon Kerassa puhtaista raaka-aineista: luomusiemenistä ja Päijänteen vedestä. Viljely on yhdistelmä käsityötä ja automaatiota. Silmusalaatit viljellään energiatehokkaasti kymmenessä kerroksessa. Käytetty energia on sertifioitua Eko Energiaa.

Lue lisää Snafusta Puutarha-Sanomien numerosta 2/2012.