Juuso ratkoo haasteita: Klapit kasvihuoneen lämmitykseen

Öljyn hinnan karkaaminen on kyseenalaistanut kausihuoneiden lämmityksen järkevyyttä. Raivion tilan nuori isäntä löysi netistä ratkaisuksi alkuperäisen konstin – lämmitetään klapeilla.
Lue artikkeli Puutarha-Sanomien numerosto 5/2022. Katso video!

70 kilowatin lämmitin on riittänyt 800 neliön kasvihuoneen lämmitykseen.

Juuso Raivio on kymmenkunta vuotta ollut veljensä Villen kanssa yrittäjänä KoneRaivio Oy:ssä, joka jää yksin Ville Raiviolle. Yhtiö harjoittaa koneurakointia ja Juusolle metsäkoneet ovat tulleet tutuiksi. Nyt metsäympäristö on vaihtunut peltoon ja tunneleihin.

– Meillä on vajaa 5 hehtaaria tunneleita, joissa viljellään mansikkaa ja yhdellä hehtaarilla vadelmaa. Avomaalla mansikkaa on 20 hehtaaria, sanoo Juuso, jolle marjatilan työt ovat lapsuudesta asti tuttuja.  

Tunneleiden lisäksi tilalla on 800 neliön kasvihuone, jota lämmitetään nyt puuklapeilla.

– Löysin netistä puolalaisen kamiinan, jolla olen lämmittänyt kasvihuonetta nyt kaksi viikkoa. Näillä hinnoilla ei öljyä kannata polttaa, toteaa Juuso ja hän uskoo, että kasvihuoneviljelyn tapaan myös tunneli- ja kausihuoneviljelyssä tullaan yleisesti siirtymään uusiutuviin energialähteisiin.

Puulämmittimen teho 70 kilowattia, mikä Juuson mukaan riittää 800 neliön kasvihuoneeseen maalis-huhtikuussa. Huone on 90 metriä pitkä ja puhallin siirtää lämmitetyn ilman perälle saakka, kun puhallusteho on peräti 12500 kuutiota ilmaa tunnissa. Puhallin tarvitsee voimavirran.

– Voin välittää näitä lämmittimiä muillekin viljelijöille. Hintaluokka noin 3000 euroa veroineen, kertoo Juuso.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 5/2022.