Hultan peruna on lähiruokaa

Hultan tila on kauppoja palveleva suoratoimittaja. Perunatalon lajikevalikoima on laaja. Perunan istutukset jatkuvat kesäkuun alkuun. Varhaisperunaa päästään nostamaan juhannusviikolla. Tieto-taitoa siirretään sukupolvelta toiselle. Lue artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 5/2022. Katso video!

Hultan tilalla istutetaan lähes 50 hehtaaria perunaa.

Hultan tila sijaitsee läntisellä Uudellamaalla, Tammisaaresta Saloon kulkevan kantatien varrella. Tilan nykyisen isännän Matti Kipinoisen isoisä Anton Kipinoinen osti tilan vuonna 1954. Suku on kotoisin Kannaksen Kuolemajärveltä ja Kipinoiset sopeutuivat hyvin Tenholan ruotsinkieliseen ympäristöön.

– Kävin suomenkielisen koulun, mutta kaverit olivat ruotsinkielisiä ja opin puhumaan ruotsia, ja puhun molemmilla kielillä sopiessani perunatoimituksia kauppojen kanssa, kertoo Matti.

Toukokuun alussa hiekkaisimmat rinnemaat ovat kylvökunnassa ja alavimmat pellot ovat vielä märkiä. Perunan istutus käy vauhdikkaasti hinattavalla 4-rivisellä Jukolla, jossa on lannoitusyksikkö. Maat on edeltä äestetty ja juuri ennen istutuskonetta pelto vielä jyrsitään.

– Istutukset jatkuvat kesäkuun alkuun saakka, toteaa jyrsintä ajava poika Olli Kipinoinen, joka valmistuu agrologiksi Yrkeshögskola Noviasta.

Hultan tila vastaa asiakkaittensa perunahuollosta ympäri vuoden. Myös istutusaikaan pestään ja pakataan varastoperunaa ja jaetaan sitä kauppoihin.

– Kaikki perunat harjataan ja niistä kaksi kolmasosaa lisäksi pestään. Korona-aikana pestyn perunan osuus on lisääntynyt. Pakattuna menee puolet ja toinen puoli irtotavarana pahvikonteissa, laatikoissa ja Agripo-konteissa, kertoo Olli.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 5/2022.