Pääkirjoitus nro 3/2022: Slava Ukraini!

Ukrainalaiset taistelevat urheasti Venäjän hyökkäystä vastaan. Siviilit pyrkivät sodan alta EU:n alueelle, ja pakolaisten määrä voi nousta kymmenkertaiseksi vuoden 2015 aaltoon verrattuna. Ukrainan pakolaiset otetaan kuitenkin avosylin vastaan myös suomalaisilla maa- ja puutarhatiloilla.

EU otti käyttöön tilapäisen suojelun direktiivin. Se antaa ukrainalaisille oikeuden työntekoon ja opiskeluun. Työlupabyrokratia voidaan heittää roskiin 1–3 vuodeksi. Tämä on hyvä uutinen sekä työnantajille että niille ukrainalaisille, jotka kykenevät töihin. Kaikkia työehtosopimuksen vaatimuksia ja koronaturvallisuusohjeita tulee edelleen noudattaa.

Sota on iskenyt tuotantopanoksiin rajusti. Lannoitteiden hinnat ovat jo nyt kaksinkertaiset viime kesään verrattuna eikä Venäjältä tulla saamaan lannoitteiden raaka-aineita.  Öljyn hinnan nousun myötä kallistuvat myös pakkaukset ja rahdit, eikä loppua korotuksille ole nähtävissä.  Sähkön hinta voi jäädä pysyvästi korkealle tasolle, mikä uhkaa kasvihuoneiden talvituotantoa.

Viljelijöiden velvollisuus ei ole olla Putinin sodan maksaja kuten tapahtui 2014 vastapakotteiden johdosta, vaan kohonneet kustannukset tulee saada tuotteiden hintoihin. SOK on edellyttänyt viljelijöiltä perunasta ja varastovihanneksista kiinteähintaiset toimitussopimukset, jotka ulottuvat vuoden 2023 kesään saakka. Nyt on Force majeure -ehdolla käyttöä.

Huoltovarmuus ja ruokaturva ovat vakavasti uhattuna. Energiaturve otetaan uudelleen käyttöön. Ukraina on ”mustan mullan” aluetta, jonka tuotanto jää tänä vuonna pahoin vajaaksi. Viljojen ja perunan hinnat voivat nousta tasolle, joka aiheuttaa nälänhätää Lähi-Idässä, Pohjois-Afrikassa ja monissa kehitysmaissa. Näistä maista voi tulla toinen pakolaisvyöry.

Venäjä on jo sodan hävinnyt, vaikka se voittaisi taistelut. Putin on tehnyt itsestään ja maastaan hylkiön, jonka talous romahtaa ja kansalaisten elintaso putoaa neuvostoaikaan.  Ukrainalaiset taistelevat koko Euroopan puolesta. Eläköön Ukraina!, kirjoittaa Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomien numerossa 3/2022.