Hortaosaaminen kansalaisten perustaidoksi – villivihanneksille uusi yhdistys

Puutarhaviljelyn rinnalla osa ruokaomavaraisuutta voi olla villivihannesten käyttäminen ravintona systemaattisesti. Kevään 2022 aikana Suomeen perustetaan Villikasviyhdistys, jonka päämissio on saada ikiaikainen, Lönnrotin ja Rautavaarankin edistämä villivihannesosaaminen uudeksi kansalaistaidoksi uimataidon tapaan.

Käräilijötä hortatilalla Rääkkylässä.

Ruokaomavaraisuus puhuttaa suomalaisia. Suomalaiseen ruokapöytään tulee lisätä tuonnista vapaita, ravinteikkaita vaihtoehtoja. Tähän tarpeeseen vastaa ilman istutuksia, lannoitteita ja lämmitysratkaisuja kasvavat villikasvit. Suomi on suorastaan niiden paratiisi. Pääkasveina esimerkiksi nokkonen, vuohenputki, maitohorsma, kuusenkerkkä ja voikukka ovat helposti hyödynnettävissä ruoaksi.

Suomen pihapiirit ja luonto ovat täynnä hyödyntämätöntä ruokareserviä. Villikasvien käytön lisäämiseksi on juuri nyt perusteilla Villikasviyhdistys. Yhdistys tulee edistämään villikasvien käyttöä erityisesti ruokana, ruokajalosteissa, eläinten lisäravinteissa ja itsehoidon osana kuten saunan yhteydessä.

– Villivihanneksia on saanut lautaselle jo 90-luvulta tasokkaammissa ravintoloissa. Sitten niistä tuli superfood-buumin kautta erikoisherkku. Nyt on aika laajentaa nokkoset ja muut villikasvit osaksi jokaisen talouden arkiateriaa ja tuoda ne vaikkapa kouluruokaakin ja senioreille virkistämään oloa. Kasvien tunnistaminen ja hyödyntäminen arjessa on helposti opittavissa kunhan saa asiallista opetusta, linjaa villiruoan pioneeri, ammatillinen opettaja ja tulevan yhdistyksen toiminnanjohtaja Jouko Kivimetsä.

–  Villikasvit voidaan helposti kotioloissakin kuivata, pakastaa tai valmistaa säilykkeiksi myös talvea varten. Näin säilytetään kasvien korkeat ravintoainepitoisuudet. Lautasellinen voikukan lehtiä, jonka voi lisätä eri ruokalajeihin, voi vastata ravintoarvoiltaan hyvinkin kolmea salaattipakkausta hevitiskiltä, vinkkaa villikasvien ravinnehyötyihin paneutunut farmasian tohtori Johanna Räikkönen Kuopiosta. Hän on mukana tulevan yhdistyksen hallituksessa.

Villikasviyhdistyksen yksi pitkän linjan tavoitteista on saada hortaosaaminen jokaisen perustaidoksi, niin kuin se oli jo vuosisatoja sitten. Suunnitelmia villivihannesoppien integroimisesta kouluopetukseen on jo tehty ja jonain päivänä Suomi voidaan tuntea Unescon elävän perinteen rekisterissä laajasta, historiallisesta ja elävästä villikasvien käyttöperinteestään, kuten nyt on jo käynyt saunan kanssa.

Villikasviyhdistyksen perustajina tulevat olemaan ryhmä pitkän linjan villivihannesalan aktiiveja ja puutarha-alan toimijoita.