Närpiön Puutarhamessut siirtyvät syksyyn

Puutarha Expo 2022 oli tarkoitus järjestää 7.-8. huhtikuuta Närpiössä, mutta paikkakunnan vaikean koronatilanteen johdosta näyttelytoimikunta päätti siirtää messut syyskuun 1 ja 2 päivään. (Aiemmin ilmoitettiin, että näyttely olisi siirretty syyskuun 29.–30. päivinä, mutta tämä päivämäärä on virheellinen).

Trädgård Expo 2019 -messuilla oli mukana mm. paikallinen Steelmark-yritys.

Näyttelyn kokoaja Raymond Wesander toteaa, että koronan lisäksi siirtopäätökseen vaikutti Fruit Logistica -messujen siirto samoihin huhtikuun päiviin. Alun perin Berliinin Fruit Logistica piti olla helmikuun alussa.

Närpiön messuja on järjestetty vuodesta 1988 alkaen joka toinen vuosi, yleensä parittomina vuosina. Vuonna 2021 messut jäivät koronan vuoksi pitämättä.

Näyttelyn kokoaja Raymond Wesander on toiminut monilla messuilla Närpiön kasvihuonetuotannon esittelijänä.

– Messut pidettiin aiemmin elokuussa, jolloin viljelijät voivat keskustella satokaudesta. Nyt kun viljely on ympärivuotista, ovat viljelijät kokeneet, että huhtikuun alku on paras ajankohta pitää messut, mutta tänä vuonna ne siirretään syksyyn, sanoo Wesander.

Kasvihuoneviljelyn rakenne on muuttunut vuosikymmenien aikana paljon. Viljelijämäärä on Pohjanmaalla vähentynyt radikaalista, mutta samanaikaisesti viljelmien koot ovat kasvaneet ja ympärivuotien viljely on yleistynyt. Tomaattien ja kurkkujen tuotantomäärät ovat lisääntyneet.

Raymond Wesander odottaa näyttelyyn tuhat vierasta.

– Pääosa näyttelyvieraista tulee Pohjanmaalta, mutta kasvihuoneviljelijöitä tulee myös kaikkialta Suomesta ja myös Etelä-Ruotsista odotetaan vierailijoita, sillä vastaavaa näyttelyä ei ole siellä.

Wesander kertoo, että yritykset tulevat esittelemään mm. kasvualustoja, lajikkeita, kastelutekniikkaa, valotusta ja tuholaistorjuntaa biologisin menetelmin. Messupaikkana on Närpiön keskustassa oleva kulttuuri- ja konferenssikeskus Mittistan, samassa rakennuksessa on hotelli Red och Green.

– Yritykset tulevat messuille mielellään ja kaikki näyttelypaikat saadaan myytyä, sanoo Wesander.