Lassen Luomulle kelpaa EU:n luomuasetus

Kulmalan Puutarha Oy investoi uuteen blokkihuoneeseen. Puutarhalle ei tuota ongelmaa EU:n luomuasetuksen vaatimus juurten maapohjakosketuksesta. Otsonivesi helpottaa kasvinsuojelua luomuviljelyssä. Katso video!

Jetta Kulmala kertoo, että kurkut on istutettu maapohjaan.

PUUTARHA-SANOMAT / PERNIÖ

Jetta Kulmala johtaa omistamaansa Kulmalan Puutarha Oy:tä, joka tuottaa kasvihuonevihanneksia luomuna. Tuotemerkkinä on Lassen Luomu ja hänen isänsä Lasse Kulmala on luomutuotannon pioneeri.

EU:n uusi luomuasetus astui voimaan 1.1.2022.  Asetus edellyttää, että luomukasvihuonetuotannossa tulee kasvien juurien päästä maapohjaan. Suomi, Ruotsi ja Tanska saivat 10 vuoden sopeutumisajan olemassa olevalle tuotannolle.

– Me olemme viljelleet tomaattia ja kurkkua maapohjassa jo yli 40 vuotta. Luulimme, että olemme vanhanaikaisia, mutta olemmekin olleet edellä aikaamme, naurahtaa Jetta.

Salaatit ja yrtit on myös Kulmalan puutarhassa viljelty ruukuissa. Puutarha on aikeissa siirtyä ruukkusalaatista leikattuun salaattiin, jota tullaan viljelemään maassa, vaikka siirtymäaikaa olisi 10 vuotta jäljellä. Maapohjavaatimus ei kuitenkaan koske yrttejä, joita voidaan tuottaa luomuna edelleen kouruissa.

– Vaikka maapohjavaatimus aiheuttaa haasteita, niin uudella asetuksella on hyvätkin puolensa. Luomu on hakenut paikkaansa ja nyt asetus tekee selkeämmäksi luomun tavoitteet, pohdiskelee Jetta.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 2/2022.  Katso video klikkaamalla sitä.