Tracegrow voitti Agri-INNO 2021 -palkinnon

 

Maatalousalan innovaatiopalkinto Agri-INNO 2021 on myönnetty Tracegrowlle, joka on kehittänyt kiertotalousinnovaation paristokierrätykseen. Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron arvoinen palkinto jaettiin KoneAgriassa 14.10. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Puutarha-Sanomat julkaisi Tracegrow Oy:stä  artikkelin otsikolla ”Käytetyistä paristoista hivenlannoitetta kasveille” numerossa 1/2019.

Mikko Joensuu esittelee Akkuser Oy:n toimittamaa alkaliparistojen mustaa massaa, josta Tracegrow valmistaa puhdasta lehtilannosta.

Agri-INNO-palkinto jaetaan joka toinen vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation. Palkinto myönnetään innovaatiolle, joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Palkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa.

Tracegrow on kehittänyt uudenlaisen kemiallisen menetelmän hivenaineiden talteenottoon teollisuuden jätteistä ja sivuvirroista. Yhtiön ensimmäinen tuote tehdään käytetyistä alkaliparistoista. Paristojen metallit käytetään luomulannoitteina. Paristomurskeesta erotellaan yhdisteet, jotka sisältävät sinkkiä, mangaania ja rikkiä. Ne ovat tärkeitä hivenravinteita kasveille. Yritys on perustettu 2012 ja se toimi vuoteen 2017 Rec Alkalin -nimellä. Nykyinen yrityksen pääomistaja on Huhtala-yhtiöt, mutta myös Taaleri Investments on sijoittanut yhtiöön.

Tuotteet ovat jo markkinoilla ja niitä on jo myyty 15 maahan. Lannoitteiden jakelijana Suomessa toimii Lantmännen ja Viljelijän Avena Berner.  Vuoden alusta on aloitettu yhteistyö Cemargon kanssa ja hivenravinteet on viety myös rakeisiin lannoitteisiin.

Agri-INNO valintaraadissa Tracegrown tuotetta kuvailtiin vastuulliseksi innovaatioksi, joka on luonut uuden tavan kierrättää paristoja. Innovaatio tuo uusia mahdollisuuksia maatalouteen. Tuote on tekninen innovaatio, joka on jo kansainvälisillä markkinoilla. Yritys kehittää tuotettaan ja muita kiertotalousraaka-aineita edelleen ja laajentaa yhteistyöverkostoaan.

Kolme yritystä tänä vuonna finaalissa

Agri-INNO-palkintofinalistit olivat tänä vuonna värimorsingon viljelyn ja jatkojalostuksen edelläkävijä Natural Indigo Finland, patentoidun konttikuivurin kehittäjä Viljakas ja kemiallisen menetelmän hivenaineiden talteenottoon käytetyistä alkaliparistoista kehittänyt Tracegrow.

Suomen Messusäätiön Agri-INNO-palkinnon voittajan päätti tuomaristo, johon kuuluvat toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta, toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseurasta ja toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain 400 000 eurolla apurahoja, palkintoja ja stipendejä suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnetuin Suomen Messusäätiön jakama palkinto on Kaj Franck -muotoilupalkinto. Agri-INNO-palkinnon voitti vuonna 2018 GrainSeense ja vuonna 2020 Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen.

KoneAgria 2021 -messut on avoinna torstaina 14.10. klo 9-19, perjantaina 15.10. klo 9-17 ja lauantaina 16.10. klo 9-16. Sisäänpääsyyn oikeuttaa rekisteröinnin edellyttävä kutsukortti tai pääsylippu (18 e/20 e). Molemmilla pääsee messuille kaikkina kolmena päivänä.

KoneAgria on joka toinen vuosi järjestettävä maa- ja metsätalouden ammattitapahtuma. Tapahtuman järjestää vuonna 2021 Suomen Messut Osuuskunta ProAgria Tapahtumat Oy:n toimeksiannoista Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. KoneAgria järjestetään parittomina vuosina.

Puutarha-Sanomat on julkaissut numerossa 1/2019 artikkelin Tracegrow Oy:stä, käy lukemassa lisää tämän Kärsämäeltä olevan yrityksen innovaatioista.