Suomalainen Netled toimittaa vertikaaliviljelylaitoksia ruotsalaiselle OMG-yhtiölle 15 miljoonalla

Netled ja Oh My Greens (OMG) ovat solmineet sopimuksen, joka koskee Vera-vertikaaliviljelylaitoksien toimittamista ruotsalaiselle ruukkuyrttejä tuottavalle Oh My Greens -yhtiölle. Kolmivuotinen sopimus allekirjoitettiin kesäkuussa 2021 ja se on kokonaisuudessaan 15 miljoonan euron arvoinen. Sopimukseen sisältyy myös viisivuotinen huolto- ja viljelyneuvontapalvelu. Yhteistyön arvioidaan olevan yksi maailman suurimmista toteutuneista vertikaaliviljelyn teknologiakaupoista viljelyoperaattorin ja teknologian tarjoajan välillä.

Netled on solminut 15 miljoonan euron arvoisen sopimuksen ruotsalaisen yrttitoimittaja Oh My Greensin kanssa.

Ensimmäinen toimitusprojekti on jo käynnistynyt, ja se on arvoltaan noin 3,2 miljoonaa. Projektin ensimmäinen vaihe on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2022 puoliväliin mennessä. Käyttöönoton jälkeen Netledin vastuulla on tekniset huoltopalvelut ja viljelykonsultointi, kun taas OMG keskittyy tarjoamaan ja tuottamaan vihanneksia jälleenmyyjille Tukholmassa. Investointisuunnitelman toisen vaiheen on suunniteltu valmistuvan vuoden 2022 loppuun mennessä.

OMG on ruukkuyrttejä kuluttajille tarjoava viljelyalan toimija, jonka tavoitteena on saavuttaa iso osa Ruotsin markkinaosuudesta tämän investoinnin myötä. OMG on osa Applied Value Groupia, joka on ruotsalais-amerikkalainen investointeihin, johtamisen konsultointiin ja sosiaaliseen vaikuttamiseen keskittynyt yritys. OMG toimii Ruotsissa yhdessä sisaryhtiö Bake My Dayn (BMD) kanssa. BMD on liikevaihdoltaan 25 miljoonan dollarin suuruinen yritys, joka palvelee päivittäisillä toimituksillaan 800 asiakastaan, mukaan lukien noin 400 ruokakauppaa. Yhdessä OMG ja BMD tarjoavat laajan valikoiman laadukkaita ja tuoreita ruokatuotteita jälleenmyyjille Tukholmassa ja Mälardalenin alueella, jotka kattavat 40 % koko Ruotsin väestöstä.

– Vertailimme 17 eri vertikaaliviljelyteknologian tarjoajaa, ja tulimme siihen lopputulokseen, että Netled on kilpailijoihin verrattuna vuosia edellä teknologiassa, osaamisessa ja toimituskyvyssä, sanoo Oh My Greensin toimitusjohtaja Moses Isik.

– Netledin tekninen osaaminen ja viljelytietous sekä vuosikymmenten kokemus viljelyteknologiasta yhdistettynä OMG:n laajaan logistiikkaverkostoon ja asiakaskuntaan tarjoavat etulyöntiaseman, joka mahdollistaa nopeankin kasvun markkinoilla. Korvaamme perinteisen yrttituotannon kestävällä ja ekologisella vertikaaliviljelyllä, joka muovaa alan vallitsevia toimitusjärjestelmiä, hän jatkaa.

– Netledin Vera-vertikaaliviljelyteknologia mahdollistaa sen, että voimme tarjota asiakkaillemme ympäri Ruotsin tuoreempia yrttejä ja lehtivihreitä, jotka on valmistettu todella paikallisesti merkittävästi pienemmällä hiilijalanjäljellä, Moses lisää.  – Asiakkaan lisäksi hyötyy siis myös maapallo!

Netledin Vera-teknologia tarjoaa sisäviljelyn kokonaistoimituksia, joihin kuuluvat automaattiset liikkuvat linjastot, LED-valaistukset ja ilmastonhallinta- ja kastelujärjestelmät. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat automaatio sekä tuotannonohjaus ja älykäs viljelyohjelmisto. Vera-tuoteperheessä on ratkaisuja kaupoissa olevista yksittäisistä kasvatuskaapeista suuriin teollisen mittakaavan laitoksiin.

– Yhteistyö OMG:n ja sen tytäryhtiön BMD:n kanssa luo hienon mahdollisuuden Netledille kasvattaa markkinaosuuttaan Ruotsissa. Se myös vahvistaa paikkaamme vertikaaliviljelyteknologian maailmanlaajuisena suunnannäyttäjänä, sanoo Netledin toimitusjohtaja Niko Kivioja.

Yhteistyösopimuksen myötä Netled toimittaa ensimmäinen laajan teollisen mittakaavan toimitusprojektin. Aiemmin yritys on toimittanut kansainvälisille markkinoille useita kaupunkiviljelymittakaavan laitoksia.

– Tämä sopimus ei ainoastaan mahdollista OMG:lle mahtavien tuotteiden tarjoamista asiakkaille ympäri Ruotsin, vaan se toimii myös selkeänä esimerkkinä muille alan toimijoille siitä, millaisia mahdollisuuksia ja käyttötarkoituksia Vera-teknologiamme voi tarjota teollisessa mittakaavassa, Kivioja jatkaa.

– Netled on tällä hetkellä johtava vertikaaliviljelyteknologian tarjoaja globaalisti, ja tarkoituksenamme on pysyä siinä asemassa jatkossakin, hän summaa.