Omenatarha löysi ostajan

Jorma Jaakkola on tehnyt pitkän uran omenanviljelijänä ja Karjalohjan omenoiden markkinoijana. Viime vuonna hän myi yritykset Ilpo Rantalaiholle. Jorma siirtää vuosikymmenten aikana kertynyttä kokemusta seuraajalleen. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 3/2021. Katso artikkelin lopusta video.

Jorma Jaakkola siirtää vuosikymmenten kokemusta Ilpo Rantalaiholle. Kolmen kuukauden urakkana on leikata 15 000 omenapuuta.

PUUTARHA-SANOMAT / RAASEPORI

Maaliskuun alussa auringonpaiste jo sulattaa lunta Fiskarsissa, kun Jorma Jaakkola ja Ilpo Rantalaiho leikkaavat puita Fis Omenat Oy:n tarhassa.

– Leikkaaminen alkoi helmikuun alussa ja kestää vappuun, kertoo Jorma, jolle homma on kovin tuttua 42 vuoden tarhuriuralta.

Ilpolle tämä on ensimmäinen kevät omenatarhurina. Ensimmäisen kosketuksen hän sai Jormaan vajaa vuosi sitten huhtikuussa ja yrityskaupat syntyivät jo juhannuksen jälkeen.

Jorma Jaakkolalla on ikää jo 74 vuotta ja hänellä ei ollut omasta perheestä jatkajaa yritykselle.

– Vuosi sitten maaliskuussa tuli pankissa puhetta tilanteestani. Toimihenkilön tuttuna oli yrityskauppoja järjestävä henkilö, jolla taasen oli kesämökki Ilpon naapurissa, kertoo Jorma yhteyden muodostumisesta.

Ilpo osti Jormalta omenaviljelykset ja Herkku Tarhat Oy:n pakkaamoyrityksen. Vanhempi, 6,4 hehtaarin suuruinen omenatarha on Jorman kotitilalla Karjalohjalla ja toinen vuonna 2013 perustettu 4,2 hehtaarin tarha on Fiskarsissa Degersjön-järven niemessä.

Fiskarsin tarha on vuokramaalla ja se on yhtiömuotoinen, Fis Omenat Oy. Jorman kotitarha on ollut maatalouden verotuksessa, mutta Ilpo liitti senkin Fis Omenat Oy:hyn. Ilpo jatkaa Jorman kotitilan pelloilla vuokralaisena.

Herkku Tarhat Oy:n pakkaamo ja 2500 kuution kylmävarasto on rakennettu 2004. Yritys ostaa omenat myös lähiseudun viljelijöiltä. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomat nro 3/2021-numerosta.

Katso video
Fis Omenat Oy:n viljelmältä ja Herkku Tarhat Oy:n pakkaamosta.