Juntin kurkkuhuoneen hukkalämpö otetaan talteen

Puutarha Timo Juntti Oy:n kurkkuhuoneessa on kesäiset olosuhteet, vaikka ulkona paukkuu pakkanen. Satoa kerätään päivittäin suomalaisiin ruokapöytiin. Kasvihuoneen erikoisuus on järjestelmä, joka pystyy hyödyntämään kasvihuoneesta poisjohdettua hukkalämpöä lämmitykseen. Vuosittain hukkalämpöä kerätään jopa 7 000 MWh, ja sillä energiamäärällä lämmittäisi liki 500 omakotitaloa*. Tämän lisäksi järjestelmä pystyy poistamaan kasvihuoneesta ylimääräistä kosteutta, laskemaan lämpötilaa ilman tuuletusta ja mahdollistaa kasvien kasvua parantavan, korkeamman hiilidioksiditason ylläpidon. Normaalia kasvihuonetta parempi ilmastonhallinta nostaa myös satotasoa.

Tero Juntti on tyytyväinen pisaraverhoon.

Puutarha Timo Juntti Oy kasvattaa kasvihuonevihanneksia Varsinais-Suomessa 20 000 neliön pinta-alalla. Pinta-alasta neljäsosan ilmastoa hallitaan Biolan Groupiin kuuluvan Novarbo Oy:n Heat Reuse™ -järjestelmän avulla.
− Kurkun ympärivuotisessa kasvihuoneviljelyssä esimerkiksi valaistus synnyttää paljon hukkalämpöä. Lämmön talteenoton ansiosta olemme pystyneet kattamaan hukkalämmöllä jopa yli 80 prosenttia vuotuisesta lämpöenergian kulutuksesta. Ison osan vuotta kaikki kasvihuoneiden käyttämä lämpö saadaan pisaraverhojärjestelmästä ja nyt talvipakkasillakin noin puolet, kertoo puutarhan toimitusjohtaja Tero Juntti.

Ison osan vuotta kaikki kasvihuoneiden käyttämä lämpö saadaan pisaraverhojärjestelmästä ja nyt talvipakkasillakin noin puolet.

− Hukkalämmön hyödyntäminen on järkevää, koska sitä syntyy kasvihuonetuotannossa paljon. Jos sama energiamäärä, mikä nyt saadaan kasvihuoneen hukkalämmöstä, tuotettaisiin esimerkiksi kevyellä polttoöljyllä, tarvittaisiin öljyä noin 0,7 miljoonaa litraa vuodessa. Veden avulla talteenotettu energia on puhdasta ja edullista. Novarbo-ilmastonhallintajärjestelmän avulla kasvihuoneisiin saadaan huomattavia kustannussäästöjä, jatkaa Novarbon tekninen asiantuntija Arttu Lammensalo.
Pakkasilla lämmön talteenoton tueksi tarvitaan lisälämmitystä. Puutarha Timo Juntilla loppu tarvittavasta lämpöenergiasta tehdään nestekaasulla, jonka palokaasuja hyödynnetään myös hiilidioksidilannoituksena.
Kun kasvihuoneesta saadaan poistettua lämpöä ilman, että tuuletusluukkuja tarvitsee avata, voidaan hiilidioksiditasot pitää korkealla. Kurkku hyötyy korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta ja se näkyy myös satotasossa. Etenkin kesällä korostuu ilmastonhallinnan vaikutus.
− Ei ehkä uskoisi, mutta keskikesä on vaativin aika viljellä. Normaalissa kasvihuoneessa kaikkia muita olosuhteita on helppo säätää, paitsi poistaa ylimääräistä lämpöä. Kesän hellejaksojen aikana on selvästi nähtävissä, että pisaraverholla jäähdytetyn kasvihuoneen kasvusto säilyy paremmassa kasvukunnossa, ja siitä seuraa myös parempi sato, valaisee Tero Juntti.
Lämmön talteenotto tuo merkittävän energiahyödyn. Lisäksi mahdollisuus hallita kasvihuoneen ilmastoa entistä tehokkaammin parantaa kasvien kasvuolosuhteita ja satoa.
*Talteen kerätty energiamäärä vastaa noin 492 omakotitalon vuotuista lämmitystarvetta Etelä-Suomessa (kun lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottoon käytetään keskimäärin 14 200 kWh vuosi/kiinteistö).

Lue  lisää Puutarha-Sanomat -lehden artikkeleista

Tilaajille lehtiarkiston kaikki lehdet ovat ilmaisia (käytä kirjautumisessa osoitelipun numerosarjaa), muille näköislehti maksaa 5 €/lehti.

Novarbo Heat Reuse -järjestelmän toimintaperiaate

Järjestelmän sydän on vesipisaroista muodostuva pisaraverho (1), joka kerää kosteutta ja lämpöenergiaa kasvihuoneilmasta. Kasvihuoneessa lämmennyt vesi johdetaan eristettyyn 1 000 kuution ulkoaltaaseen (2), josta se siirretään lämpöpumpun (3) avulla varaajaan (4) ja edelleen lämmityskiertoon. Puutarha Timo Juntilla on saatu Novarbo Heat Reuse -järjestelmällä talteen hukkalämpöä noin 7 000 megawattituntia vuodessa.
5000 m2 kasvihuoneesta, jossa viljellään kurkkua, talteen saadaan energiaa 7000 MWh/vuosi. Tämän energiamäärän tuottaminen muilla lämmitysmuodoilla:  
Lämmitysenergia Markkinahinta Hinta (€)
Maakaasu 32,2 €/MWh 225 400
Kevyt polttoöljy 0,8 €/l = 80 €/MWh 560 000
Hake 25 €/MWh 175 000
Sähkö 115 €/MWh 895 880
Kaukolämpö 63 €/MWh 441 000