Kauppapuutarha Verso on hiilinegatiivinen

Kauppapuutarha Verson ideana on alusta alkaen ollut ympäristöystävällisyys. Kasvihuoneet ovat kierrätettyjä ja ne pystytettiin biokaasuvoimalan viereen. Kukkatarha viljelee nyt myös itämaisia vihanneksia ympäri vuoden. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerossa 10/2020.

PUUTARHA-SANOMAT / VEHMAA

Petteri Kainu on korkeakasvuisten Valentino-joulutähtien keskellä, joita myydään kukkakaupoille erikoisuutena.

Kauppapuutarha Verso Oy on kahden alanvaihtajan yritys, joka aloitti toimintansa Vehmaalla biovoimalan kupeessa vuonna 2013. Petteri Kainu on taustaltaan voimalaitosinsinööri ja Tapani Leimu ekonomi.

Vehmaan kunta ja viljelijöiden perustama Biovakka Oy etsivät 2012 toimijaa hyödyntämään biokaasulaitoksessa syntyvää ylijäämälämpöä. Samaan aikaan Heikkilän Kauppapuutarha ilmoitti poissiirrettävänä myytävästä kasvihuonelaitoksesta.

– Päätimme perustaa kasvihuoneyrityksen, kun minulla oli pitkäaikainen puutarhaharrastus. J&P Kurki suoritti kasvihuoneiden purkamisen ja uudelleen kokoamisen urakkataksalla, muistelee Petteri.

Kauppapuutarha Verso on ympärivuotinen kukkaviljelmä. Kevään kesäkukkasesonki on taloudellisesti tärkein. Kesällä viljellään syksyksi mm. krysanteemia.

Joulutähtien pistokkaat tulevat tarhalle juhannuksen ja elokuun lopun välillä. Vain pikkujouluksi valmistuvia joulutähtiä tarvitsee pimentää, myöhemmin valmistuvilla riittää päivän luontainen lyheneminen.

– Joulukukkien avulla pystymme pitämään 4 työntekijää ympäri vuoden töissä. Kukkien myyntituotoilla saamme palkat ja lämmityksen maksettua, toteaa Petteri Kainu.

Kauppapuutarha Verso on ryhtynyt kasvattamaan ympärivuotisesti itämaisia vihanneksia. Tuotannossa on nyt paksoita ja valkoista mininaurista, jota myydään Hakurei-nimellä kuuden kappaleen pussiin pakattuna.

Tänä syksynä Kauppapuutarha Verso Oy pystyi julistautumaan hiilinegatiiviseksi yritykseksi./

 

Lue arkistosta

”Heikkilän puutarhasta versoi uusi yritys”

Puutarha-Sanomat nro 10/2013 (näköislehden hinta on 5 €, tilaajille koko lehtiarkisto on ilmainen)